Грета Тунберг на среща със Зеленски (снимка)

0

Шведската екоатктивистка Грета Тунберг се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят екологичните щети, които причинява войната на Русия в Украйна.

Тунберг каза, че руските сили „умишлено атакуват поминъка и домовете на хората и околната среда. И следователно унищожават и човешки животи. Защото в крайна сметка става дума за хора“.

Грета Тунберг и други известни европейски активисти заедно сформираха група, която да реши как трябва да се действа срещу екологичните щети от войната.

Срещата в украинската столица се осъществява на фона на продължаващите сражения в страната, предава АП, цитирана от БТА.

Украинският президент разговаря и с бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, който се застъпва за продължаване на американската помощ за Украйна и се кандидатира за номинацията на републиканците за президентските избори през 2024 г.

„Оценяваме, че двете най-големи партии в САЩ, Републиканската и Демократическата, остават обединени в подкрепата си за Украйна. И разбира се, усещаме силната подкрепа на хората в САЩ“, каза Зеленски на Пенс.

В групата, която ще се занимава с въпросите за околната среда, са бившата заместник министър-председателка на Швеция Маргот Валстрьом, вицепредседателката на Европейския парламент Хейди Хаутала и бившата президентка на Ирландия Мери Робинсън.

По думите на Зеленски сформирането на групата е „много важен сигнал за подкрепа към Украйна. Изключително важно е, трябва ни професионалната ви помощ“.

Целите на работната група са да оценят екологичните щети, причинени от войната, да формулират механизми за търсене на отговорност от Русия и да предприемат действия за възстановяване на екологията в Украйна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.