Грипна епидемия в София-област, няма ваканция за учениците

0

Грипна епидемия ще бъде обявена в София област от утре – 25 януари. Тя ще е в сила до 1 февруари включително, съобщават от Министерството на здравеопазването.

От същата дата временни мерки се въвеждат още в областите Бургас и Варна. От днес грипна епидемия е обявена за област Плевен.

Така общият брой на областите, въвели временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) става общо седем.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища, които остават отворени. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван.

Министерството на здравеопазването препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси – чрез кихане и кашляне.

Данните за заболяемостта в страната показват нарастване на грипната активност. Най-засегнати от остри респираторни заболявания (ОРЗ) са децата и младите хора до 30 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.