Хакер изнудва 100 Кила, иска биткойни – вижте защо

0

Рапърът Явор Янакиев, по-известен като 100 Кила, е поредната жертва на хакери. Профилът му в Инстаграм беше хакнат преди три дни. В момента всичко в профила на певеца е подменено със снимки и клипове на жена, която демонстрира луксозен начин на живот.

Хакерът започва да изнудва раппевеца, след като той се опитва с помощта на свой приятел специалист да си върне профила.

100 Кила каза пред bTV, че комуникацията е била на английски, а изнудвачът е искал биткойни.

 „Стана ясно, че искат пари в криптовалута и изпращат линк, който само е замаскиран като сайта на биткойн. Този линк всъщност, когато цъкнете – директно се свързва с техния компютър и те виждат абсолютно монитора ви. Виждат цялата информация за кредитните ви карти, за личните ви данни, на абсолютно всичко, което им е нужно. След това правят един шантаж. Ние започнахме да печелим време.

Обяснихме, че банките са затворени в България и няма как да купим биткойни, защото ние сме от Източна Европа и трябва да отидеш пеша до банката, трябва да носиш торбичка за биткойна. Взехме да се прави много на луди“, разказва певецът.

В един момент обаче хакерът започва да усеща, че целта е да се спечели време.

„Явно се усети, че имаме чувство за хумор. Започна да се заканва, а ние му обясняхме, че просто няма да може да се случат нещата по неговия начин, защото сме възпитани на американското кино, в което винаги се казва: „Ние не преговаряме с терористи“. Все пак никой не ти дава гаранция, като платиш какво всъщност ще стане и дали ще ти върнат профила. Под въпрос е дали няма изнудването в някакъв момент да продължи“, добави рапърът 100 Кила.

Той обясни, че ще си търси правата през институциите, посочени в интернет за подобни случаи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.