Хилари се заяде с Путин: Жалко, Владимир! Сам си го предизвика

0

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се заяде с руския президент Владимир Путин във връзка с разширяването на НАТО, като заяви: „Жалко, Владимир. Сам си го предизвика“, предадоха Ройтерс и БТА.

Хилари Клинтън направи констатацията в Държавния департамент, където отиде за представянето на официалния си портрет.

Тя използва случая да покаже и неприязънта си към политиката на бившия президент републиканец Доналд Тръмп, който я победи на президентските избори в САЩ през 2016 година. Клинтън намекна, че може да е имало съмнения относно способността на САЩ да съберат подкрепа за Украйна, за да се противопостави на инвазията на Русия през 2022 г. заради наследството на Тръмп да отчуждава съюзници.

„Хората може да са се съмнявали в това, защото бяхме изгорили толкова много мостове с нашите съюзници и приятели“, каза тя пред събралите се настоящи и бивши американски представители в богато украсена зала във ведомството.

Клинтън заяви, че съпартиецът ѝ демократ Джо Байдън преследва много от приоритетите на администрацията на Обама, в която тя беше първи дипломат на САЩ, а той – вицепрезидент на Барак Обама.

„Винаги сме казвали: „хората не са принудени да се присъединяват към НАТО. Хората избират и искат да се присъединят към НАТО“, добави тя.

Финландия, която стана член тази година, и Швеция, която все още чака, поискаха да се присъединят към западния военен съюз, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., загърбвайки десетилетията на неутралитет.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.