Христо Иванов извади пръста от носа: Власт не даваме, ще преговаряме

0

Въпрос на преговори е с чий мандат ще бъде съставено правителство след ротацията през март. Че ПП-ДБ не дават властта стана ясно от изказване на съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в петък пред БТА. Повод за коментара му е изказване на председателя на Народното събрание Росен Желязков от Индия, който каза, че създаденото при ротацията правителство със сигурност ще бъде с мандата на ГЕРБ. Ако кабинетът не е с мандата на ГЕРБ, то значи няма и ротация, заяви Желязков.

В настоящото управленско споразумение между ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) няма договорка след ротацията кабинетът „Габриел“ да е отново с мандата на втората сила.

„Това е въпрос на преговори, които още не са проведени. Мога да ви уверя, че който прави анонс в едната или другата посока, приказва напразно. Такъв разговор няма към момента. Тепърва предстои и това ще бъде решено в контекста на всички останали въпроси, свързани с ротацията“, коментира Иванов, очевидно извадил пръста от любимия си нос.

„Два месеца са много политическо време. Такива преговори все още не са започнали. Всякакви анонси за мандати са много ранни“, добави той.

По принцип ротацията трябва да мине през конституционната процедура по подаване на оставка на правителството, защото няма друг начин министър-председател да бъде сменен. Това означава, че Денков трябва да подаде оставка като премиер, след което президентът трябва да връчи мандата на първата по големина политическа сила, която в случая е ГЕРБ тогава партията ще може да предложи състав на Министерския съвет за гласуване (и приемане) от парламента.

В момента Денков е премиер с мандата на ПП-ДБ, защото миналата година ГЕРБ върна първия мандат неизпълнен. Тогава Радев връчи мандата на втората политическа сила, която предложи състава на сегашното правителство.

Ротация заедно с премиерите трябва да има и на председателя на парламента. Сега това е Росен Желязков (ГЕРБ). За разлика от министър-председателите, имената на парламентарните шефове не са част от споразумението. Очакването обаче е на президиума да седне сегашният заместник и бивш председател Никола Минчев (ПП-ДБ).

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.