Инж. Кремен Георгиев: Парното поевтинява с 5%

0

С до 5% средно да падне цената на парното и топлата вода за периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г. очакват от Асоциацията на топлофикационните дружества. „По нашите разчети, които са паралелни с тези на КЕВР, индикация е такава –  до 5% ще намалее парното средно за цялата страна. Твърдо може да се каже, че няма да има повишение в цените“, заяви днес по БНР Кремен Георгиев, председател на асоциацията.

Уточнението, че няма да има ръст в цените, е важно, защото повечето топлофикации в страната подадоха миналата седмица заявления пред КЕВР за по-високи тарифи на парното и топлата вода от 1 юли, въпреки сериозното поевтиняване на природния газ.  Изключение направиха само топлофикационните дружества в София и Плевен. „Топлофикация-София“ дори изненада със заявление за почти 30% спад на цената на топлоенергията през следващите 12 месеца.

„Не мисля, че това е възможно“, заяви Кремен Георгиев и обясни, че в заявленията си пред КЕВР топлофикациите с когенерации залагат своите общи разходи, на базата на които получават някакви стойности за цена както на произведената топлоенергия, така и на електроенергията. „За да иска „Топлофикация – София“ толкова по-ниска цена на парното, значи ще трябва да продава тока по-скъпо. Това е кръстосано субсидиране и не е разрешено. КЕВР непременно ще направи преразпределение“, обясни Георгиев.

КЕВР също реагираха миналата седмица като обясниха, че в своето ценово заявление за периода 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г. „Топлофикация София“ за първи път досега и единствена от всички топлофикационни дружества е посочила две различни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната енергия.

Съгласно ценовия модел на КЕВР за изчисляване на цената на топлинната енергия, дружеството е посочило 125,08 лв./МВтч., без ДДС.  Другата цена на топлинната енергия от 97,78 лв./МВтч., без ДДС, отразява надвзетия приход на дружеството в размер на 195,932 млн. лв., поради по-ниските цени на природния газ и на квотите въглеродни емисии за предшестващия регулаторен период.

„Това означава продължаване на кръстосаното субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, т.е. намаляване на цената на топлинната енергия за сметка на много висока цена на електрическата енергия. Подобен подход осигурява по-ниска цена на топлинната енергия за потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата енергия, заплащана от всички потребители в страната и е в нарушение на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката“, предупреди КЕВР.

В същото време причината „Топлофикация – Плевен“ да настоява за намаление на цената на парното е съвсем резонна, стана ясно от думите на Кремен Георгиев. Дружеството е въвело в експлоатация много сериозни нови мощности за производство на електрическа и топлинна енергия. Това увеличава нейната ефективност – произвежда се по-голяма продукция при намалени разходи, и оттам падането на цената е абсолютно нормално.

Енергийният регулатор трябва да реши окончателно какви ще бъдат цените на топлофикационните услуги до 30 юни.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.