Испанчетата над 16 г. ще могат да си избират джендъра

0

Испанският парламент прие окончателно закон за свободен избор на пола в личната карта за лица над 16 години. Необходима е само обикновена декларация. Промяната мина след месеци разгорещени дебати в самата управляваща лява коалиция, водена от социалистите. Тази година в Испания предстоят парламентарни избори, съобщи БНТ.

Проектът беше знаков за по-малкия партньор – радикално-лявата формация „Подемос“. Това е гигантска крачка напред, отбелязаха вносителите. Според тях законът премахва ограниченията за трансексуалните хора и премахва виждането за тях като патологични случаи.

Досега възрастните в Испания можеха да заявят промяната на пола само при наличие на медицинска експертиза, която констатира полова дисфория, психиатрично състояние на безпокойство Изискваше се и доказано хормонално лечение в продължение на две години. Непълнолетните се нуждаеха и от съдебно разрешение.

Новият закон премахва всички подобни изисквания, като лицата на 14 и 15 години могат да кандидатстват, ако техните родители или законни настойници са съгласни. За лица на 12 и 13 години се изисква и разрешение от съдия. Така Испания става една от малкото страни с подобно законодателство. Пионер в Европа стана Дания през 2014 година.

Необходимостта от законодателство в защита правата на транссексуалните стана особено остра заради рязкото нарастване на броя на хората с оплаквания от дисфория – форма на дистрес, причинявана от несъответствие между биологичния пол и пола, с който човек се идентифицира. Напоследък обаче няколко европейски страни, които бяха пионери в защита правата на трансексуалните, преосмислиха позицията си. Сред върналите някои ограничения бяха Швеция и Финландия. Британският парламент миналия месец блокира шотландски закон за правата на трансексуалните, подобен на приетия в Испания.

Преди година Швеция спря хормоналната терапия за малолетни, освен в изключително редки случаи, подобна стъпка направи и Финландия през 2020 г. Самоопределението на половата идентичност създава бъдещи проблеми, които още не са решени, посочва ООН.

Отделните страни трябва да преценят дали някой, роден като мъж, но получил сертификат за жена, трябва да има достъп до всички програми и категории за биологични жени.

Междувременно испанските депутати приеха и закон за платен отпуск на жени с остри болки при месечното си неразположение. Мярката засега е без прецедент в Европа, но е в сила в Япония, Индонезия и Замбия. Испанският текст не посочва продължителност на този отпуска, който се дава от лекар и се финансира от испанските социални служби.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.