ИСТЕРИЯ: Зелените лобисти загубиха още едно дело (РЕШЕНИЕ)

0

На 26 юни 2023г. Софийският административен съд отхвърли поредната от осемте жалби на Андрей Ковачев, бивш главен съветник на Борислав Сандов в Министерство на околната среда и водите, и еколога-активист Димитър Василев срещу довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле, съобщава Еко Новини.

Делото, заведено от зелените, е за това, че Регионалната инспекция по околната среда и водите-Благоевград ,е отказала искането на еколозите Оценката за въздействие върху околната среда(ОВОС) на АМ Струма да бъде обявена за невалидна.

Зелените твърдят, че ОВОС е изтекъл на 19 октомври 2022г.

От почти година експерти, министри, юристи и представители на неправителствени организации и държавни институции нееднократно обясняваха, че ОВОС на АМ Струма през Кресненското дефиле има действие до 23 май 2023 г.

Оценката е публикувана на 19 октомври 2017г., със срок на действие 5 години. Тя обаче е обжалвана от зелените.

На 23 май 2018 година съдът отхвърля жалбата и от тази дата документа влиза в сила и тече 5 годишният срок за неговото действие. Това означава, че ако до датата 23 май 2023г. не започне реализацията на проекта за изграждане на АМ Струма, то оценката автоматично се прекратява, защото е изтекла валидността й.

На 16 май тази година служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков направи първа копка на пътен възел Кресна, част от АМ Струма. Старта на строителството означава, че ОВОС  вече е безсрочен и е валиден до завършване на АМ Струма.

Зелените, които от над 20 години лобират за швейцарска компания, която иска да строи 15-километров тунел с две тръби, реагираха истерично на започналото строителство. На няколко пъти се опитаха да направят протести, но на тях освен десетина еколога, двама-трима собственици на незаконни ресторанти в дефилето и няколко рафтъри, никой друг местен не отиде. Дори напротив.

Преди дни жителите на населените места в района на Кресненското дефиле, провокирани от твърденията на зелените и някои медии, че местните са против АМ Струма да минава през Дефилето, внесоха подписка в Министерски съвет в подкрепа довършването на магистралата.

Само за три бяха събрани над 3000 подписа. Гражданската им активност е породена от факта, че в региона няма семейство ,което да не познава загинал или пострадал от катастрофи. Само за 14 години по Е-79 в този район са загинали 72 човека, а тежко ранените са над 400.

Последният случай е от преди няколко дни, когато загина 60-годишна учителка от Симитли, която отивала да връчва свидетелства на ученици.

С решението си съдът освен, че отхвърля жалбата като неоснователна, осъжда Андрей Ковачев и Димитър Василев да заплатят 1500 разноски по делото.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.