Ива Митева си направи политически проект, отива на избори с коалиция „Заедно“ (допълнена)

0

Бившата председателка на парламента Ива Митева обяви, че сформира коалиция „Заедно“ и отива на избори.

Политическата формация включва 4 партии и отделни личности и ще участва на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април. Председател е Ива Митева, а партиите са „Зелените“, представлявани от Владимир Николов, “Социалдемократическа партия” на Тодор Барбалов, “Сбор” на Димитър Илиев, и “Движение на непартийни кандидати” на Минчо Христов. 

Коалиционният съвет се състои от 7 души – Ива Митева, Любомир Каримански и Юлиан Софрониев и представители на четирите партии. Решенията ще се взимат с мнозинство от 2/3. Никой няма претенции за листите, нито едно име в тях не е гарантирано, обясни Митева. Софрониев уточни, че той няма да е кандидат за депутат. 

Не сме заедно с Има такъв народ, защото всеки пое по своя път. Оставам с уважение към Слави Трифонов, но има неща, с които не съм съгласна. Не съм се виждала с колегите от ИТН, не знам каква е стратегията им за изборите. Отборен играч съм, но искам всички да играем отборно, включително и лидера, допълни Митева. 

По думите й „основната дума при нас ще бъде морал“. Мисля, че след 2 години разпадане и хаос, са необходими повече съмишленици, за да се справим с този хаос. По време на изборите обикалях страната и видях, че България си заминава. Трябва да спрем с нападките – и личностните, и партийните, и да вървим напред. 

В ИТН ние бяхме в ролята на експерти, не сме взимали политически решения, допълни Каримански. Доверие, действие и отчет са трите основни думи според него. 

„Времето на червените линии изтече. Ако на ПП и ДБ не им достига малко, разбира се, че ще преговаряме с тях. В предишните парламенти пречеше синдромът на нахлупената шапка, каза Митева. Ако има възможност за обединения, ние ще сме там, но не на всяка цена“, допълни Ива Митева. 

Поставяме началото на нов вид политика, категоричен бе Каримански. Дясно-център сме ориентирани, заяви Софрониев. На последните избори 65% не гласуваха, считаме, че тези хора ще ни припознаят. Не смятаме, че колегите от ПП имат десни политики, уточни той. 

С всички хора, които се отцепиха от Има такъв народ, не съм разговаряла от момента, в който го направиха, каза Митева. 

Каримански няма да бъде повече съветник на служебния министър на финансите Росица Велкова, отговори той на въпрос и благодари на колегите си. Думата „промяна“ се изпразни от съдържание, каза още Митева и уточни, че не поддържа връзки с президентството, откакто не е председател на парламента. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.