Иван Гешев: Обадиха ми се от името на Борисов да подам оставка и да стана посланик в Израел или Турция

0

Обадиха ми се от името на Борисов да подам оставка и да стана посланик в Израел или Турция

Това каза главният прокурор Иван Гешев, който днес направи изявление в Конферентната зала на 1 етаж в Съдебната палата за първи път, след като шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха предсрочното прекратяване на мандата му.

Като главен прокурор съм работил единствено и само за България. За мен думи като „родина“, „татковина“, „чест“, „вярност към приятелите си“ означават нещо. Може да съм допускал грешки, но всичко е било само в интерес на народа, заяви Гешев и скъса написаната си, но неподписана оставка демонстративно пред медиите.

Вчера, пристигайки от САЩ, бях поканен до 10 часа да си подам оставката, беше споменато и семейството ми. И че това, ако не го направя, някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, обясни главният прокурор.

Той подчерта, че не го е страх. „Страхливият умира всеки ден. Смелият – само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Като главен прокурор съм работил само и единствено за България и в интерес на хората“, каза още Иван Гешев.

Той обясни, че работата му е започнала с разбиването на битовата престъпност.

„Опитах се още от началото на мандата си да променя каквото мога, да подобря сигурността на хората, с битовата и организираната престъпност. Европейската комисия заяви, че този проблем е решен. Появиха се и разследвахме дела за тероризъм, продължихме с олигарси, които се смятаха за недосегаеми и сега се крият в Дубай, Сърбия, пазени вероятно от Русия, а някои бивши министър-председатели подаряваха кученца на Путин“, коментира обвинител номер едно.

„Лицето Борислав Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата, аз съм съгласен и сега е моментът. Политиката се опитва да ръководи прокуратурата в интерес на користните си интереси, сега го прави безобразно и брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава, повечето политици нямат елементарен морал. Всичко започна преди месеци, получих предложение завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел, в Турция и евентуално да имам политическа кариера в партията му – не го приех на сериозно, явно още тогава е започнала организацията на всичко, което виждаме’, разказа още Гешев.

По думите му атентатът срещу него е бил целенасочен опит да бъде убит. Според Гешев е имало и медийна атака срещу него и подчинените му.

„Целта е, ако може да бъда привлечен като обвиняем и прокуратурата да бъде овладяна“, подчерта главният прокурор.

Иван Гешев разказа хронологично какво му се е случило – в понеделник му се обадил човек, близък до ГЕРБ, който му обяснил, че Борисов разпитва за него и за семейството му и го посъветвал да спре да говори. След това главният прокурор разговарял с Борислав Сарафов по повод негово становище, публикувано в медиите. „Каза, че го е срам, но нямало какво да направи. Извини се“, уточни Гешев и продължи:

„В сряда разбрах, че Сарафов е внесъл предложение до ВСС да бъде отстранен Ясен Тодоров, защото дал изявления в медиите без негово съгласие. На мен не ми е известно Сарафов да е искал разрешение за изявленията си“.

След това Гешев спомена и за разговор с политик жена, която той смятал за приятел. С нея разговарял след заявката на Мария Габриел да иска освобождаването му. „Стана ми ясно, че това са го знаели в тесен кръг от хора и лицето Бойко Борисов е сред тях“, отбеляза още обвинител номер едно. 

Той каза още, че настоящата позиция на ДПС граничела с предателство.

Няколко дни по-рано кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието в нейното правителство, е да поиска освобождаването на обвинител номер едно.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.