Ивет Горанова и Ваня Червенкова на погребението на Алексей Петров

0

Поклонението пред тленните останки на Алексей Петров се състоя днес в православния гробищен парк „Св. Архангел Михаил“ в кв. Бояна, София. Погребението започна около 11 ч. и приключи около 12:45 ч., предаде „24 часа„.

Алексей Петров бе застрелян на 16 август в кв. Драгалевци. Беше простреляна и Мирослава Михайлова, която се разхождала с него, която оцеля и днес също бе сред 400-те души, дошли за поклонението и погребението.

Брат му Огнян, както и Марчело Джотолов, подсъдим с него по делото „Октопод“, дойдоха първи за погребението на Петров заедно с майка му Диляна. След тях пристигнаха и още роднини и колеги от застрахователната му компания „Лев инс“, сред които Мирослава Спасова, ръководител в компанията, и бившият антимафиот по киберсигурност Явор Колев.

Политологът Стойчо Стойчев, Владимир Сиркаров от Съюза за стопанска инициатива, чийто председател бе Петров, бившият зам.-градски прокурор Роман Василев, и адвокатите Ина Лулчева, която работи в областта на наказателното право, и Лъчезар Таков, бивш следовател и командир на Алексей Петров в отряда на баретите, също присъстваха на поклонението.

Почит към Алексей Петров оказаха и бизнес дамата Ваня Червенкова, която го избрала за кръстник на дъщеря си Никол, бизнесмените Пламен Бобоков и  Кристиян Бойков, обвинен, че е хакнал базата данни на НАП. След като напусна „ТАД груп“, Бойков започна работа при Алексей Петров. Неговият шеф в отдела Явор Колев също дойде на поклонението.

Олимпийската шампионка Ивет Горанова също присъстваше на погребението. Петров бе председател на федерацията по карате.

На мястото имаше охрана, частни гардове и патрул на полицията, а медии не бяха допуснати вътре.

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. в тетевенското село Бабинци с името Асан Ибримов Омеров. Когато е осемгодишен, то е променено.

Завършва милиционерското училище в Пазарджик.

На 25-годишна възраст (1987 г.) е привлечен за щатен служител в Шесто управление на бившата Държавна сигурност, направление „Терор“.

Осем години работи към държавните сили за сигурност и антитероризъм. Решава да напусне МВР в началото на 90-те години. Подава рапорт за напускане като началник група 03 в сектор „Специални операции“ при Специализирания отряд за борба с тероризма. Освободен е от министъра на вътрешните работи в правителството на СДС Йордан Соколов, считано от 1 май 1992 г.

В справка за служебната му дейност от средата на 80-те години пише:

„Политически е много добре ориентиран. От 1 януари 1984 г. е назначен за командир на отделение. Със задълженията се справя добре. Физически е отлично развит. Има наклонности към карате и военно-приложни дисциплини. На състезание по карате е първенец на София. Председател е на секцията по карате. Винаги получава отлични оценки по стрелба. Награждаван е от министъра на вътрешните работи, от началника на СГУ и ръководството на поделението.“

През 1988 г. е приет за член на БКП. В оценка за политическите, личностните и деловите му качества пише, че „като комунист активно участва в обществено-политическия живот на поделението, проявява критичност и самокритичност в дейността на партийната организация“.

От края на 1990 г. преподава в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР. Впоследствие става доцент в УНСС и преподава на студентите там корпоративна сигурност.

Алексей Петров е имал общ бизнес с трикратния български министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. До 1998 г. участва във фирма „Будоинвест“ ООД заедно с Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата.

Алексей Петров е основател на „Аполо и Болкан“, едната от силовите застрахователни компании през 90-те години на ХХ век. Член е на борда ѝ до 2000 г., както и на борда дружество „Спартак“. Впоследствие последното става „Лев инс“. До 2000 г. е член на борда и на „Средец М“, а по-късно и на „Левски Спартак“.

Първият неуспешен опит атентат срещу него е през август 2002 г. именно край басейна „Спартак“. Вторият неуспешен е от 29 октомври 2015 г., не успяват да го уцелят с гранатомет.

Алексей Петров е посредничил за организирането на тайни срещи между представители на властта (не с друг, а именно между тогавашния министър на вътрешните работи от БСП Румен Петков) и лица от подземния свят (т. нар. братя Галеви и Златко Баретата) – напомня desebg.com. Именно Румен Петков обявява през 2009 г., че Петров е дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

Алексей Петров е съветник на първия директор на ДАНС Петко Сертов по време на правителството на Сергей Станишев и тройната коалиция. Той напуска ДАНС на 31 август 2009 г. През същата година е осветлено и миналото му в репресивните служби на комунистическия режим. На 14 октомври 2009 г. с решение №78 Комисията по досиетата съобщава, че Алексей Петров е работил за Държавна сигурност. Решението е вследствие проверка на Националния осигурителен институт, в чийто надзорен съвет е Алексей Петров.

Няколко месеца по-късно – на 10 февруари 2010 г. – Петров е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу две лица от 1998 и 2000 г. Четири години след това специализираният съд прекратява разследването по т.нар. „Голям Октопод“. През юли 2021 г. той е окончателно оправдан по делото „Октопод“.

Бил е треньор на българския национален отбор по карате, както и президент на Българската национална федерация по карате.

Беше и кандидат-президент. На 7 юли 2011 г. кандидатурата му е издигната за президент от група граждански сдружения и от Инициативен комитет „Единение и екипност“.

До смъртта си ръководи Съюзът за стопанска инициатива.

Той беше убит на 61-годишна възраст.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.