ИЗНЕНАДВАЩО: БЕХ изгони двама директори

0

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е с двама директори по-малко. Ангел Янков и бившият служебен министър на енергетиката Андрей Живков са отстранени от постовете си на директори през намаляване на борда от 7 на 5 човека.

Промените в най-голямото енергийно държавно дружество са обичайна практика през последните няколко години. Бордът постоянно се мени от 5 на 7 и обратно на 5 души, като единствената цел е да се вкарват „свои“ хора и да се придобие мнозинство.

През 2021 г. покачването на броя членове в борда на директорите стана по настояване на самия Андрей Живков, когато той беше служебен министър. Впоследствие той беше назначен за директор в БЕХ месеци след като спря да бъде министър от новия служебен по онова време Росен Христов.

Тогава прозрачността на конкурса беше съмнителна. Другият отстранен директор – Ангел Янков, беше назначен в БЕХ от бившия министър на енергетиката в кабинета на четворната коалиция Александър Николов. Той влезе в енергийния холдинг през март 2022 г., след като преди това беше в борда на проектната компания за газовата връзка с Гърция – „Ай Си Джи Би“.

Според информация на „Капитал“ промените са провокирани от желанието за продажба на оборудването на АЕЦ „Белене“ на Украйна и извършването на необходимите оценки, за да се осъществи сделката.

Търговете за техническата оценка на оборудването се организират от БЕХ и е много важно ръководителите на държавното предприятие да са наясно с проекта и да го движат.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.