Къде да хванеш 10-килограмова риба тон на 150 км от България (СНИМКИ)

0

Всеки обича да похапва филе от риба тон. Но знаем ли всъщност, че тази риба може да си уловим и сами едва на 150 километра от българската граница? Да, точно така! На живописния гръцки остров Самотраки български въдичари се хвалят с богат улов тези дни. Пред „България Днес“ те показаха впечатляващи снимки и разкриха тайните на успеха при риболова на тон.

С няколко страхотни екземпляра успява да се пребори Свилен Величков от град Нови пазар. Плътно до него е половинката му Ралица Маркова, която освен помощничка, се оказва и голяма кадемлийка. Февруари очевидно е месец, в който тези риби могат да се ловят с успех от брега. Майсторите споделиха, че замятат на изкуствени примамки в търсене на едрите морски хищници. Най-резултатен се е оказал воблер на шимано. 

Ралица му носи късмет
Ралица му носи късмет

„Три пъти сме ходили досега на Самотраки и все сме били капо. Този път обаче ги нацелихме. 10,3 кг беше най-голямата риба, а другите между 5 и 8 кг – споделя Ралица пред нашата медия. – Обвиняват ни, че е фотошоп, а рибите са си съвсем реални.“ Групата се справя успешно и с улова на октоподи. 

Оказва се, че край бреговете на този остров често се навъртат едри риби тон. Местните ги наричат с наименованието тунаки. Този вид е един от най-желаните сред тамошните риболовци. В Средиземно море екземплярите на дължина достигат до 1,4 метра, а на тегло – до 60 кг. Продължителността им на живот е около 9 години, а популацията на вида е намаляваща. В Атлантическият океан видът е още по-внушителен и може да нарасне до над половин тон.

Остров Самотраки се намира в североизточната част на Бяло море. Разположен е на няколко километра от морската граница между Турция и Гърция. По-популярният острров Тасос е само на 60 км западно. Площта на Самотраки е 178 квадратни километра. Плажовете са предимно застлани с дребни камъни. Риболов може да се практикува навсякъде, но предпочитани са пристанищата и крайбрежните скали. При риболов от лодка на тролинг шансовете да успех се увеличават неимоверно. Други морски видове риби, които могат да се закачат на примамките, са баракуда, лаврак, лефер, дорадо и др. 

Майсторът е уловил три едри екземпляра
Майсторът е уловил три едри екземпляра

Месото й е изключително полезно

Консервираната риба тон е популярна храна поради достъпната си цена, високата си хранителна стойност и дългия срок на годност. Тя е чудесна съставка за ястия и идеален пълнеж за сандвич или салата.

Рибата тон е известна с високото си съдържание на живак и продуктът от консерва не прави изключение, но това не бива да ви притеснява. Изключително полезна храна е. В едва 100 г от продукта се откриват витамините В3 и В6. Освен това се съдържа и изключително редкият витамин В12 – до 11 мкг. Това е пет пъти повече от средната дневна доза. В рибите тон се откриват много минерали – фосфор, магнезий и желязо. Те са необходими за правилното функциониране на всички функции на тялото и организма. Както всички други риби, така и рибата тон е богата на омега-3 мастни киселини. Тези доказано полезни мазнини предпазват от много заболявания и са задължителна част от всеки здравословен хранителен режим. 

Препоръчително е възрастните да приемат по 2 порции от поне 100 г мазна риба седмично, а за бременни и децата под 12 години – веднъж. Съставките предпазват от сърдечни заболявания и поддържат кръвоносните съдове чисти. Ненаситените мазнини предпазват тъканите от възпаления, водещи до увреждания на сърцето и кръвоносните съдове. Консумацията на риба тон подобрява сърдечно-съдовото здраве. Редовният и прием понижава риска от сърдечна недостатъчност с поне 1/3.

Собствен улов от риба тон може да бъде приготвен на скара или на фурна, вкусът е неповторим. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.