КЪДЕ? Минималната заплата става €12,41 на час

0

Гарантираната минимална заплата в Германия, не в България, да бъде вдигната на 12.41 евро от 1 януари 2024 г., предлага комисията, отговаряща за това. Предлаганата ставка е значително по-ниска от исканията за 14 евро на час, пише „Дойче веле“.

За повишение на минималната надница с 41 евроцента на час се обяви Комисията за минималната работна заплата, която препоръчва на политиците с колко да бъде вдигната тя. В нея са представени работодателите и хората на наемния труд чрез синдикатите, както и науката.

Предложението на комисията е от 1 януари 2024 г. гарантираното почасово заплащане в Германия да стане 12.41 евро, а след още една година да бъде вдигнато на 12.82 евро на час.

Очакванията бяха значително по-високи

Предстоящото увеличение е значително по-малко от исканията за 14 евро на час, за което се обявиха и политици, и икономисти, припомнят в тази връзка от АРД.

Така например председателят на фракцията на Лявата партия Дитмар Барч заяви в Бундестага, че не може повече минималната ставка от 12 евро да бъде откъсната от реалностите на пазара и общото развитие на заплатите.

А от Института за германската икономика прогнозираха, че едно повишение на минималната почасова ставка от 12 на 14 евро ще се отрази положително на икономиката – защото ще подобри покупателната способност на много хора, а това ще даде импулс на потреблението, бе цитиран от АРД да казва президентът на института Марсел Фратчер.

Гарантирана минимална почасова ставка има в Германия от 2015 г., припомня АРД. Тогава ставката беше 8.50 евро на час. За последно тя беше вдигната от сегашната управляваща коалиция от социалдемократи, зелени и свободни демократи на 1 октомври 2022 г. – от 10.45 на 12 евро на час. Следващото увеличение се очаква да бъде от 1 януари догодина.

Следващите стъпки

Новото предложение на Комисията за минималната работна заплата сега трябва да бъде прието от германското правителство, което трябва да издаде съответната наредба, преди то да влезе в сила. Обикновено това е чиста формалност.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.