Какви подаръци получава шефката на Европарламента: Сух колбас, шампанско, шал

0

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола публикува през последните дни списък с подаръците, които е получила през изминалата година, в момент, когато институцията се опитва да върне доверието в себе си след избухването на аферата „Катаргейт“, предаде Франс прес.

Сух колбас, шампанско, шал, фигурка на син овен, книга за миналото на френската отвъдморска теротория остров Мартиника… дългият списък на тези подаръци прилича на описание на складова наличност в характерния стил на френския поет и текстописец Жак Превер, отбелязва АФП.

Получени през изминалите 12 месеца, те са вписани в публичния регистър на Европарламента на 12 януари 2023 г. Вътрешните правила обаче изискват евродепутатите да декларират подаръците до края на месеца след този, през който са били получени.

На въпрос на АФП в тази връзка говорителят на Мецола подчерта, че този подход цели „насърчаване на прозрачността“ и „даване на пример“, както и скъсване с практиката на предшествениците й. На въпрос защо Мецола не е вписала по-рано подаръците си говорителят отговори, че съществува практика изискването да не важи за председателите, но увери, че председателката вече ще се съобразява с общия ред.

Говорителят на Европарламента Жауме Дук изтъкна, че всички тези подаръци са били получени „от името на институцията“ и нито един от тях „не е бил запазен от председателката“, допълва БТА. „Безпрецедентната прозрачност, демонстрирана от Мецола, цели подобряване на практиката, свързана с тези институционални подаръци“, добави Дук.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.