Камен Донев за скандала в Народния: Аз се събудих! Васил Василев ще ни спаси!

0

„Очаквам да ме чуе господин Гълъб Донев. Явно няма кой да ме чуе. Опитах се да се свържа с министъра на културата, безуспешно. Обръщам се към Гълъб Донев да вземе отношение.“

Това заяви актьорът и режисьор Камен Донев по БТВ по повод скандала в Народния театър, довел до освобождаването на режисьора Александър Морфов.

„Защо този човек трябва да бъде премахнат на мига от там? Защото има много доказателства, че той не се справя“, каза Донев по адрес на директора Васил Василев.

„Целият треперя, дано да мога да завърша интервюто физически, просто много ми е трудно“, заяви Донев иронично и обясни, че е написал собственоръчно писмо с аргументи „в подкрепа“ на директора Васил Василев. Той прочете изпълнения с голяма доза сатира и ирония текст:

„Аз се събудих“ 

„У мен всичко се преобърна. Аз се събудих и преживях частично объркване, придружено с катарзис. С дълбоко вълнение прибягвам към тази интимност, която се пробуди у мен след пресконференцията на г-н Васил Василев. 

Там, на онзи малка масичка, тъй скромна и подходяща нему, съзрях един удивителен човек, театрал и професионалист. От него струеше светлина и мъдрост, изтънчено овладян изказ, непоколебим ръководителски дух и поглед в бъдещето. Как съм пропуснал до сега да видя всичко това? 

Почувствах се малък, изгубен и самотен в черупката си от артистични заблуди. Какво ли не узнах за него, вдигал е театри на крака. Бил съм в град Плевен, признавам, толкова пъти, но така и не съм разбрал. 
Ах ти, Камене, самовлюбен егоист такъв! Къде си гледал? Защо не си съпреживял спектаклите на този режисьор, макар и със странна диплома – попита ме съвестта ми. Защото не бях чувал за него – отвърнах аз. Тогава прокънтяха като камбана в празничен ден, думите на г-н Василев, че е сторил грешка задето е дошъл в Народния театър и по-добре би било да си остане в Плевенския театър. 
Тези думи приковаха сърцето ми, стиснаха го като в менгеме.


Господи, казах си аз, благодаря за това прозрение! Та той е дошъл да се жертва за нас. Ще отстрани този невъзпитан човек Александър Морфов, този хулиган. Ще го хване за ухото и ще му покаже къде му е мястото. Васил Василев ще ни спаси.

После прозрението ни понесе на крилете си. Отстраних се, абстрахирах се, както се казва. И видях защо толкова много хора мълчат. Защо е тази тишина. Та това е тишината на пълната любов, притихнала и себедостатъчна. Ние всички трябва да мълчим и да сме благодарни, че именно този човек е спечелил конкурса за директор. Спечелил го е благодарение на Александър Морфов, но за да го накаже и покаже, че Народният театър може и без него, може и без големи личности. Че Народният театър не се казва „Александър Морфов“, а „Иван Вазов“.
Ето в главата ми бясно пак се заблъска фразата „той ни спасява“. Какво искаме ние? Оставка? Да, искаме я – оставка, за да остане. Нека спаси нас заблудените овце, нас – милите, емоционални, духовно неукрепнали артисти… Той спасява Александър Морфов, за да го спаси от него самия, защото го обича. Обича и всички онези, които е уволнил.
Правилно е постъпил. нека знаят, че понякога не е нужно да има причина, за да бъдеш уволнен. Той спасява теб, за да не се мъчиш.
Разбира се, че трябва да подаде оставка и той ще я подаде, за да остане в историята на българския театър и за дапокаже, че Народният театър може и без него. И не само без него – може и без големи личности…“

„Никога до момента не сме виждали такава тежка форма на измекярлък, измеТкяр – от арабски означава слуга, лакей. Само че във времето това значение е придобило отрицателен аспект“, заяви Камен Донев по адрес на настоящия директор. 

„Един човек да бъде прикрит, докато стигне до някое работно място. Всеки крие в себе си някакви демони, в случая виждаме как е паднала една маска, един кариеризъм, безпардонност, наглост“, допълни режисьорът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.