Кандидат за кмет превърза очите на Света София (снимка)

0

Статуята на Света София осъмна с черна превръзка на очите. Вторият опит за демонстрацията, организирана от кандидат за кмет, се оказа успешен.

Само преди пет дни, на 16 октомври, кандидатът за районен кмет Николай Веселинов се опита да превърже очите на каменната Света София, но тогава опитът му беше осуетен от полицията. Тази сутрин обаче е успял, а самият той публикува в профила си и снимки с резултата от посегателството.

По този начин Веселинов искал да покаже, че властта остава сляпа за проблемите на столичани.

Статуята на Света София е висока 24 метра и е поставена по случай настъпването на третото хилядолетие. Монументът е издигнат на мястото, където в античността се е намирала главната западна порта на някогашния град. На 9 април 809 г. през нея е влязъл хан Крум с българска обсадна войска.

Мнозина столичани обаче не одобряват статуята и твърдят, че визията на светицата няма християнски корени, а е символ на смъртта. Според противниците на статуята тя носи езически белези, понеже в едната си ръка държи погребален венец, в другата – монета за затваряне на очите на мъртвите, а на лицето си носи тракийска погребална маска. Във Фейсбук има и групи, които настояват за премахването от центъра на столицата на статуята.

Авторите на монумента – скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов, обаче са категорични, че статуята на Св. София не е проектирана като християнски символ, а като символ на града.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.