Кантарджиев размаха пръст: Кърлежите да не се горят с цигара!

0

„Бум на ухапани от кърлежи има, особено след няколкото празнични дни. Винаги трябва да се оглеждат децата и възрастните след контакт с треви.“

Това съобщи за БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той предупреди родителите да не пускат децата в тревните пространства.

Свалиш ли кърлежа до 12 часа, сигурно няма да се заразиш, а някои даже казват, че до 24-ия час кърлежът не заразява. Ако има кърлеж, той да се вади правилно (с цигари да не се гори и да не се маже с олио) и да се вземе антибиотик еднократно, и от детето, и от възрастния, допълни той.

Случаите на скарлатина намаляват със затопляне на времето. Случаите на варицела ще намаляват, но не така бързо като скарлатината, каза Кантарджиев.

Относно отлива, който се регистрира при задължителните ваксинации, проф. Кантарджиев коментира, че това е „много неприятна тенденция“. По думите му е създадено недоверие към ваксините и „покрай ваксините за коронавируса, това се пренесе и към другите ваксини“.

„Над 80 случая на дифтерия има в Западна Европа, внос от африканските мигранти. В момента в Централна Азия има много детски паралич.“

По темата с ваксините срещу COVID-19 Тодор Кантарджиев посочи, че ЕК е поръчала „доста повече ваксини, отколкото е населението на Европа, по 10 ваксини за всеки гражданин, малко множко“. С изменянето на вируса от неговия първоначален вариант „ваксините вече не са така ефективни“, добави той.

Здравният министър д-р (Асен) Меджидиев прояви много голяма решителност, отбеляза Кантарджиев, имайки предвид изявлението на министъра на здравеопазването от 11 април, че България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини срещу COVID-19.

„Да плащаш за ваксини, които си сигурен, че няма да ти трябват и няма да ги слагаш, не е най-хубавата политика“, каза проф. Кантарджиев.

Пухчетата на тополите нямат никакво отношение към алергичното състояние на хората, това е мит, уточни специалистът в сезона на пролетните алергии.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.