Кичът атакува: „Златни арки” втрещиха софиянци

0

Дизайнът на коледната украса в района на патриаршеския храм „Св. Александър Невски“ в София взриви социалните мрежи с небивал кич. На улица „Оборище“ в участъка пред главния вход на храма бе изградена временна инсталация от три златисти арки. На първата арка е изписано „Светлината в нас“, а в перспектива в рамките на арките се побира целият силует на храм-паметника. Под арките има и червена пътека.

И арките, и килимът предизвикаха остри коментари в социалните мрежи. Много от коментиращите считат, че инсталацията е безвкусна и загрозява пространството. Още повече коментари предизвиква пътеката. Някои от коментиращите се чудят какво символизира то.

„За декорация – стъпки от кал (пътят към храма)“, написа Виолета Воева. Концепцията не се приема и от някои архитекти, които коментират, че всъщност арката не подчертава храма, а влиза в спор с него и се бие с него. „Внушението е, че църквата е навсякъде под небето“, коментира архитект.

Според официалната информация украсата е част от кампанията по отбелязване на Коледа и Нова година в столицата, която се организира по инициатива на Столична община. „През целия празничен месец площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти.

Целта е да бъдат изпробвани варианти за дългосрочното обживяване на тази знакова за столицата зона. В духа на посланието на инициативата “Светлината в теб” се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея “Елхи на таланта”, коледен базар за храни, напитки и творчески продукти“, съобщиха от общината в деня на запалване на коледното дърво на София.

Дизайнът и реализацията на пространството около храм-паметника е дело на фондация „Колективът“. Това е много активна организация в областта на градското пространство, която успя да спечели престижни награди с проекта си „Реките на София“. На фейсбук страницата на „Колективът“ липсва представяне на концепцията  за организация на пространството около „Св. Александър Невски“, но има обявена сходна инициатива за Русе. Там събитието е под наслов „Светлина в тъмнината“ и е насрочено за тази вечер.

„Сега“ поиска от Столична община повече информация кой е одобрявал проекта, ще остане ли инсталацията си в този вид и каква е концепцията, която стои зад проекта.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.