Кинолегендата Ален Делон разпродава картини на търг

0

Повече от 80 произведения на изкуството от частната колекция на френската кинолегенда Ален Делон ще бъдат изложени на търг през юни, съобщи АФП, цитирана от БТА.

87-годишният Делон, превърнал се в едно от олицетворенията на френския стил в киното през 60-те години на миналия век с ролите си в класически филми като „La Piscine“, „Леопардът“ и „Самураят“, притежава картини за 4-5 млн. евро. Сред тях има класически творби на автори като Делакроа и Веронезе.

Те ще бъдат показани в Ню Йорк, Хонконг, Женева, Лондон и Париж, преди да бъдат обявени на търг на 22 юни.

„Първата си картина купих точно през 1964 г. в Лондон. С течение на годините се сдобих с още картини и скулптури, които ме трогнаха, говореха ми и дори понякога ме утешаваха“, казва актьорът в каталога на аукционната къща Bonhams Cornette de Saint Cyr в Париж.

Сред произведенията са маслена картина на Раул Дюфи на стойност между 600 000 и 800 000 евро и портрет на Делакроа от 1825 г. на стойност до 600 000 евро (около 650 000 долара).

През 2007 г. актьорът продаде голям брой картини от съвременни автори, като заяви, че мрази идеята за посмъртни продажби.

„Някои хора си купуват коли, други ходят при проститутки – аз предпочитам произведения на изкуството. Купувах заради страстта, никога с цел инвестиция“, коментира тогава френският актьор.

Снимка: Georges Biard

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.