Кисинджър почина на 100 г.

0

Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст. Един от топдипломатите не само в американската, но и в световната история е издъхнал в дома си в щата Кънектикът, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Кисинджър е и Нобелов лауреат.

Дори и навършил един век, Кисинджър бе активен, дори посещаваше събития в Белия дом. Освен това издаде книга и е свидетелства пред американския Сенат за ядрената заплаха, идваща от Северна Корея.

През юли тази година бившият държавен секретар на САЩ осъществи изненадващо посещение в Китай, за да се срещне със Си Цзинпин.

Хенри Кисинджър е роден през 1923 г. като Хайнц Алфред Кисингер в еврейско семейство в баварския град Фюрт, но прекарва по-голя част от живота си в САЩ, където отива през 1938 г. След като приспособява имената си към английския език, става американски гражданин през 1943 г. и служи в армията на САЩ в Европа по време на Втората световна война.

Получава магистърска степен от Харвардския университет през 1952 г., а защитава докторат през 1954 г. Работи като консултант за правителствени организации, включително и през 1967 г. във Виетнам, кагато е посредник на Държавния департамент. Помага на Никсън в предизборната кампания за президентските избори през 1968 г.

През 1973 г., когато е съветник по националната сигурност, е назначен за държавен секретар на САЩ. Същата година получава Нобеловата награда за мир заедно с виетнамеца Ле Дък Тхо, който обаче отказва да приеме приза.

Бившият посланик на САЩ в Китай Уинстън Лорд, който е бил специален асистент на Кисинджър, каза за Ройтерс, че покойният е бил „неуморен радетел за мир“. „Америка загуби един стълб в защитата на националните интереси“, заяви Лорд.

След атентатите от 11 септември 2001 г. тогавашният президент на САЩ Джордж У. Буш назначи Кисинджър начело на разследващата комисия за трагедията.

„Америка загуби един от най-влиятелните и отличителни гласове на своята външна политика с кончината на Хенри Кисинджър. От дълго време се възхищавам на мъжа, който е избягал от нацистите като малко момче в еврейско семейство и после се е сражавал срещу тях в редовете на армията на САЩ. Това, че е бивш бежанец, а стана държавен секретар, говори както за неговото собствено величие, така и за величието на Америка“, заяви за Ройтерс самият Джордж У. Буш.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.