Кмет управлява от 47 години! Ето го Делчо Митев

0

Може ли един кмет да управлява селище през целия си трудов живот? Да. Положителният отговор се среща както в пълен вариант, така и в почти пълен. Лидер в кметуването е Делчо Митев от хасковското село Брягово. Сяда зад бюрото през 1976 г., тъкмо след като е завършил висше образование. И така до днес.

Управлявал е както с кратки мандати (до 1989 г.), така и при дълги (наши дни), а също и като временен кмет (около 1990 г.). В кариерата му се случва и куриоз – през 2003 г. губи изборите, но са касирани заради машинации на конкурента – при повторните става ясно, че му е писано да е кмет (печели ги). Като най-голямо постижение счита построяването на железобетонен мост над местната река в началото на 80-те. Съоръжението заменило стария дървен мост, който бил заливан зимата и селото се откъсвало от света.

Бай Делчо е икона на БСП в региона. Демонстрира добра форма до днес. И съвсем не е чудно, че наесен е решил да се кандидатира отново:

От 70-те години датира и кметуването на Георги Цонев в пазарджишкото село Драгор. Но той не може да се мери с Делчо Митев – поема поста „едва“ две години след него, а и си почива през периода на временните местни власти около 1990 г.

Друг отличник е Явор Говедаров от смолянското село Търън. Кметската му кариера започва през 1984 г. 

В Добричкото село Царевец от 1987 г. управлява Маргарита Стоянова. Била е на 29 години тогава. 

И в Разделна, община Белослав, е скука – 32 години кмет все си е Галин Георгиев.

От общинските центрове изпъкват Людмил Веселинов, управляващ Попово от 1991 г., както и Венцислав Евгениев, който ръководи Медковец през същия период. В областен град „пожизнен кмет“ се става малко по-трудно, без да е невъзможно: 

51 ГОДИНИ!

До 2021 г. рекордът бе на легендарния кмет на рилското село Бели Искър Крум Георгиев – 51 години. Но човекът почина в средата на мандата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.