Кметът на Китен смело: Готов бях да пия от тръбите в морето

0

Бедствието по Черноморието ни изрови част от плажовете и разкри скрити тръби. Местни жители и туристи се притесняват, че става въпрос за скрито замърсяване. От кадрите се вижда, че водата около тях е кафява. Един от плажовете, на който се появиха заровени тръби, е плаж Атлиман в Китен, съобщи Нова тв.

Кметът на града Никола Марков категорично заяви, че става въпрос за дъждовен колектор и дори каза, че е бил готов да пие от тази вода, за да докаже, че е чиста. 

„Най-ниската точка в един курортен град е морето. Той довежда водите на половината град. Нормално е концесионерът да го покрие с пясък. Все пак на никого няма да му е приятно да вижда тръби на плажа. Моля да се спре с всякакъв вид спекулация. Имаме спечелен проект за изграждане на воден цикъл в Бургаска област. Този колектор ще го има още половин година, защото е предвидено изграждането на нови такива и водата ще се зауства в двата края на плажа”, обясни Марков.  „Вчера бях готов да отпия водата, за да покажа, че наистина е дъждовна. 100% съм сигурен. Вътре плуваше рибка, което е доказателство, че е чиста”, заяви Николай Николов, представител на туристическата камара в Приморско.

Съмнения за изливане на фекални води се появиха и на плажа „Харманите” в Созопол. 

 „В този район е големият водосбор от близките възвишения около града. Цялата дъждовна вода се събира на този плаж. Навремето тук имаше бетонен улей, който се използваше като колектор на дъждовните води. Много често плажът ставаше едно малко блато. Нека не се изпада в истерия. Никъде в България дъждовната вода не се филтрира. Правим проверки, но не сме установили нарушения”, уточни той.

„На тези плажове говорим за регламентирани зауствания на дъждовна вода. Цветът е кафяв от калта в тръбите. Няма специфичен мирис”, обясни директорът на РИОСВ в Бургас Павел Маринов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.