Кметът на Сунгурларе Георги Кенов от ГЕРБ с обвинение за корупция

0

Кметът на Сунгурларе, който първо беше от ДПС, а след това от ГЕРБ, Георги Кенов и заместник-кметът на общината са привлечени към наказателна отговорност, съобщиха от Окръжната прокуратура в Бургас.

По-рано днес бе извършено претърсване и изземване на документи от община Сунгурларе, оглавявана от Георги Кенов – кмет в продължение на три мандата между 2007 и 2023 г.

Разследването е за престъпление по служба, като според Кенов става дума за договори за отдаване под наем на пасища за земеделски стопани. Кметът твърди, че вече е предоставял документите на прокуратурата като копия, но сега са поискани оригиналните книжа.

Пред БНТ той твърди, че акцията е организирана „заради предстоящите местни избори“ и не се притеснява от изхода ѝ.

Георги Кенов е знакова фигура в местната власт в Сунгурларе. Кариерата му започва като общопрактикуващ лекар, но през 2007 г. се кандидатира за кмет през листата на ДПС и печели. Преизбран е и през 2011 г. отново с помощта на Движението за права и свободи.

През 2015 г. Кенов се опита да спечели нов мандат с „Български демократичен център“, но на втори тур губи от тогавашния кандидат на ДПС Васил Панделиев.

Синът на Кенов – Стефан – беше зам.-председател на БДЦ и в продължение на три години беше депутат от коалиционната им листа с „България без цензура“ на Николай Бареков (в 43 НС между 2014-2017). През 2018 г. Стефан Кенов създаде инициативен комитет в подкрепа на арестувания по това време собственик на Винпром Карнобат Миню Стайков.

Завръщането на Георги Кенов в местната власт става през 2019 г., този път с листата на ГЕРБ.

През октомври м.г. общинското ръководство на партията в Сунгурларе обяви чрез пост на своята фейсбук страница, че сваля своето доверие от кмета и неговата администрация.

От партията посочиха тогава, че от средата на 2020 са в конфликт с д-р Георги Кенов и не подкрепят неговите действия. „Кенов станал абсолютно неконтролируем и това довело до уронване името на ПП ГЕРБ в общината. Това неминуемо ще доведе до срив в гласовете и подкрепата към партия на следващите местни избори през 2023 г.“, написаха още от общинското ръководство на ГЕРБ в Сунгурларе.

Ето и официалното съобщение от прокуратурата:

Окръжна прокуратура – Бургас привлече към наказателна отговорност две длъжностни лица – кмет и заместник кмет на Община Сунгурларе.

С постановления на прокурор от Окръжна прокуратура – Бургас, те са привлечени в качеството на обвиняеми. Правната квалификация на престъплението, за което двете лица са обвинени е за корупционно престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20 от НК – престъпление по служба, извършено от тях в съучастие.

Касае се за нарушаване на служебните задължения при сключване на договори от името на община Сунгурларе, с цел набавяне на облага за конкретно лице, което е страна по договорите. Предмет на разследване са и причинените на общината вреди.

Припомняме, че днес бяха проведени претърсване и изземване в сградата, в която се помещава администрацията на Община Сунгурларе. Процесуално следственото действие бе извършено от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас, служители от ОД на МВР – Бургас и ТД БОП – Бургас.

Установени и иззети бяха документи, имащи отношение към извършеното престъпление.

На двете лица са връчени призовки за явяване в качеството им на обвиняеми на 12 юни 2023 година.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.