Кое е вълшебното лекарство за отслабване

0

Хапчето за отслабване е мечта на човечеството, поне от времето, когато затлъстяването се превърна в сериозен проблем за богатия глобален север. И ето че вече го има. Както много други неща, открити случайно и свойствата на Оземпик да води до загуба на килограми не са били непосредствената цел. Измислено е като лекарство при диабет тип 2.

През 2021 г. е одобрено в Америка като лечение на затлъстяване. Година по-късно е позволена и версия с по-висока доза активно вещество. През 2022 е одобрено и в Европа, а от миналата седмица и във Великобритания.

Инжекцията потиска апетита и желанието за хранене, а освен това удължава чувството за ситост, така че наистина се храним по-малко и съответно да слабеем.

Говорим за хапче, но става въпрос за 4 медикамента: Оземпик инжекция, Рибелсус, (таблетки), Вегови (високата доза Оземпик, единственото одобрено като медикамент за отслабване) и Мунджаро, уточнява БНР.

От лекарство до статус символ

Освен чисто логистичния проблем, че хора, на които лекарството е предписано, не могат да си го набавят, медикаментите имат странични ефекти като главоболие, отпадналост, диария или запек – но какво са тези оплаквания, ако можем да изглеждаме като холивудска знаменитост.

Самият препарат е нещо като знаменитост с милиони постове из социалните мрежи, а е и точно това, което фарма индустрията харесва: бързо и неоспоримо действие, висока цена и необходимост да се взима непрекъснато.

Д-р Андрю Крафтсън, ендокринолог към мичиганския медицински институт отбелязва, че апетитът на пациентите се повишава значително, когато пропуснат дори една единствена доза, а тези, които са спрели приема, си връщат до две трети от изгубените килограми в рамките на няколко седмици или месец.

Никое друго лекарство, освен Виагра, не е ставало толкова популярно толкова бързо.

От излизането на Оземпик през 2017 г. печалбите на Novo Nordisk са се покачили 58%, а цялостният растеж в печалбата на компанията за 2022 е 98%.

Още поне 4 фарма компании разработват свои медикаменти в клинични изпитания, а когато изтече патентът на компанията производител, пазарът ще избухне от генерици, цените ще паднат и отслабването ще се демократизира. Което ще даде възможност на охолните западни общества да преборят съвременен феномен какъвто е затлъстяването.

Вероятно отскоро прокламираният девиз, че всеки е красив какъвто е и че трябва да празнуваме разнообразието от размери и форми ще бъде забравен. Мултимилиардната фитнес и диетичната индустрия вероятно ще преживее сериозен трус. Хранителната индустрия и ресторантьорският бизнес едва ли посрещат с възторг новината за хапчето, потискащо апетита.

Печеливша вероятно ще бъде козметичната хирургия, тъй като при рязко сваляне на килограми, кожата губи еластичност и спихва и се налага намеса.

Какво знаем и какво не знаем за „вълшебното лекарство“?

Шумотевицата около „вълшебното лекарство“ е голяма и у нас, и по света, защото продуктът изглежда като Свещения Граал на диетите – вълшебно средство за отслабване, което не изисква желязна воля и непоносими жертви. Приветствано от лекарите като революция в борбата срещу затлъстяването и животоспасяваща терапия за диабетици, днес медикаментът е не просто медицина, а символ на статут в обществото. Заради ефекта му да потиска апетита вече се говори, че с него идва нова ера в сложните ни отношения с храната – направо живот отвъд нея, пише „Сега“.

Като всяко „чудо“ обаче и това си има тъмна страна. Много от лекарите, които препоръчват лекарството, се оказаха „спонсорирани“ от компанията-производител. Те не споменават колко много неизвестни има около препаратите за отслабване, които даже не са тествани за това. Малко се говори и как, веднъж спряно лекарството, килограмите бързо се връщат. В същото време истеричното търсене доведе до тежък дефицит точно за хората, за които оземпик е най-важен – диабетиците.

Наред с всичко това има и по-генерални проблеми. Чудодейната инжекция ни връща в изходна позиция след години усилия да се наложи модата, че човек трябва да се чувства добре в тялото си, каквото и да е то. Това наглед суперлесно решение отклонява вниманието от основните причини за пандемията от затлъстяване – ултрапреработените храни, наблъсканите с пестициди и нитрати плодове и зеленчуци, вредните практики в животновъдството и т.н. Това не е и евтина терапия – у нас цената е сравнително поносима, но в САЩ например е 900 долара на месец.

По предназначение

Въпросният медикамент е едно от няколко лекарства с активна съставка семаглутид. Произвежда се от датската компания „Ново Нордиск“ и е в употреба от 2017 г. То е от т.нар. GLP-1 рецепторни агонисти – клас неинсулинови лекарства за диабетици, които имитират естествения хормон GLP-1, наричан понякога хормон на отслабването.

За хора с диабет тип 2 оземпик помага на тялото да намали нивата на кръвната захар. Това, което интересува отслабващите е, че то изключва позивите за глад в мозъка, дори когато човек губи килограми. Освен това води до относително по-слабо предпочитание към храни с високо съдържание на мазнини.

Засега в характеристиките на оземпик не е разрешено да се ползва за отслабване. Същата активна съставка семаглутид, но в по-висока доза, вече се прилага като инжекция за отслабване под търговското име уегови (също на „Ново Нордиск“). Европейската агенция по лекарствата го одобри за употреба в началото на 2022 г., но уегови все още не се внася у нас, а и в Европа почти не се намира, тъй като огромното търсене изненада производителя.

На нашия пазар има и трета форма на семаглутид – на хапчета, с името рибелсус, които спасяват диабетиците при честите липси на оземпик.

Как е у нас

Медикаментът се продава в България на цена от около 190-200 лв. за 4 дози, които стигат за един месец. Продава се с рецепта и би следвало да се изписва само при диабет тип 2. НЗОК го поема почти на 100% – пациентът доплаща около 2 лв., ако му е предписано от специалист.

В последните месеци доставките като в цял свят са неритмични, количествата – оскъдни и много диабетици са в чудо как да си го набавят. Оземпик ту влиза, ту излиза от списъка с лекарства, за които има забрана за износ и периодично МЗ договаря извънреден внос. Другата седмица например се чакат 27 650 опаковки.

Заместващите хапчета рибелсус в момента се откриват на цена от 200-230 лв. Те също се поемат от касата, но не всички аптеки ги предлагат с реимбурсация. Може да го купите на свободна продажба, като представите рецепта, обясняват на пациент от една аптека. Само че цената в този случай вече е 200-230 лв. от джоба на пациента, а и не всички понасят промяната.

Модерни времена

Казват, че от времето на виагра и ботокс в медицината не се е раждал такъв хит. „Вълшебният медикамент“ не е толкова ново лекарство, но популярността му буквално избухна миналата година. „В Лос Анджелис всички са суперкльощави в момента, даже и малцината, които не бяха. В Ню Йорк никой вече не яде по ресторантите, а спря и да пие“, пише в един предълъг материал по темата „Ню Йорк Магазин“. Илон Мъск е на уегови, Ким Кардашиян – вероятно на оземпик, макар че отрече с него да се е събрала в роклята на Мерилин Монро. Джими Кимъл го спомена на „Оскарите“. Днес хаштагът оземпик е задминал 600 млн. клика в ТикТок и много клюки се въртят около това кой е и кой не е на оземпик, включително и в България. Цялата тази суматоха щеше да е забавна, ако не беше и малко опасна, защото промотира употребата на нещо ново и малко известно.

Неизвестност

В клинични изпитвания този клас лекарства показват значително намаляване на теглото при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, но в съчетание с диета и упражнения. Тези лекарства обаче са сравнително отскоро в масова употреба, поради което все още се знае твърде малко за тях. Още по-оскъдна е надеждната информация относно приложението им при хора без диабет и без затлъстяване, които просто искат да свалят някой и друг килограм – такива хора не са участвали в клиничните изпитвания, личи от кратката характеристика на продукта.

Друг проблем – това са лекарства, предназначени за продължителна употреба от хронично болни хора. Затова и когато приемът се спре, килограмите се връщат почти напълно в рамките на няколко месеца до една година. Заедно с това са се възстановили и старите нива на кръвно налягане, кръвна захар и холестерол. Задържане на ефекта се постига само със старомодните методи – намаляване на калориите и увеличаване на физическата активност.

Нежелани реакции

В кратката характеристика на медикамента е посочено, че употребата му може да е свързана със стомашно-чревни нежелани реакции – гадене, повръщане, диария, запек. Това трябва да се има предвид при пациенти с нарушена бъбречна функция, тъй като стомашните проблеми могат да причинят дехидратация и да влошат положението. В някои редки случаи се наблюдава остър панкреатит. При някои пациенти се развиват камъни в жлъчката. При пациенти, които ползват инсулин, е възможно да има повишен риск от хипогликемия. При пациенти с диабетна ретинопатия, лекувани с инсулин и семаглутид, е наблюдаван повишен риск от развитие на усложнения на диабетна ретинопатия. Това обаче са специфични случаи с комбинация от фактори, които се наблюдават рядко, а като цяло употребата на оземпик се счита за сравнително добре понасяна от пациентите и безопасна.

Най-често съобщаваните нежелани реакции в клинични изпитвания са стомашно-чревни нарушения, включително гадене (много чести), диария (много чести) и повръщане (чести). Тези реакции обикновено са слаби или умерени по тежест и с кратка продължителност, като възникват в началото на лечението. Съобщава се и за повишен сърдечен ритъм. 

Напоследък се говори за потенциалния риск от рак заради данни, че оземпик причинява тумори при гризачи. В кратката характеристика на продукта обаче пише, че предклиничните данни не показват особен риск за хората. В 2-годишни проучвания за канцерогенност при плъхове и мишки семаглутид причинява тиреоидни C-клетъчни тумори при клинично значими експозиции. Не са наблюдавани други тумори, свързани с лечението. Изтъква се, че гризачите са особено чувствителни към механизма на действие на тези вещества, докато при хора „значимостта е малка, но не може да се изключи напълно“.

Бумеранг

Понеже всичко в социалните мрежи се развива мълниеносно, докато едни научат за чудодейния оземпик, други вече се връщат оттам. Някои ТикТок звезди твърдят, че са качили обратно двойно повече килограми, отколкото са свалили, защото пристъпите им на тъпчене са се влошили.

Друг страничен ефект, който вече получи своите 15 минути слава – т.нар. оземпишко лице (хаштагът #ozempicface има над 4,5 млн. клика до средата на февруари). Това е състаряването, което обикновено съпровожда всяко рязко отслабване, а сега предизвика коментари, че наред с огромната цена на терапията с препарата, приложението му води до вторични разходи за козметични процедури и продукти като филъри и т.н. Въобще – неизбежността на поредната черна дупка за пари и самочувствие е налице, заключава една статия на „Индипендънт“.

Диабетици срещу кифли

Оземпик се предписва на пациенти с диабет тип 2, но също и по предписание на ендокринолог на хора в преддиабетно състояние, а също и на хора с други заболявания, които е добре да свалят килограми. У нас обаче също има търсене, което няма общо с диабета. Има даже официално предлагана терапия в клиника с медикамента, която някои определят като предназначена за „богати и дебели“ клиенти.

„Така ще е цялата година, колкото и да внесат, складовете го изнасят или го взимат без рецепти „отслабващи“ недиабетици – неспасяемо е“, коментират хора в една от големите „Фейсбук“-групи за диабетици. Там често се говори, че трябват връзки, че лекарството изтича към „Пайнер“ и парламента, че непрекъснато липсват опаковки с необходимата дозировка, че от фирмата производител казали, че за Източна Европа ще има доставки, когато се построи нов завод и пр.


Всичко е пари

Привидно стихийната популярност на вълшебния препарат за отслабване всъщност е добре режисирана кампания. Разследване на „Обзървър“ отпреди няколко дни разкри, че лекари и организации, които усърдно хвалят лекарството в медиите и пред държавните институции, са получавали пари от компанията-производител, макар и всичко вероятно да е в рамките на правилата.

„Ново Нордиск“ е платила 21,7 млн. британски лири (24,7 млн. евро) на организации и отделни лекари, които в някои случаи са промотирали оземпик без да разкрият зависимостта си от компанията, показва разследването. През 2019-2021 г. са извършени над 3500 плащания, които включват дарения, спонсорства, грантове и пр. Сред получателите са известни организации за борба със затлъстяването, университети, здравни фондове, лекарски практики.

Разкритията идват на фона на проверки в Обединеното кралство и в Австралия за нерегламентирани промоционални кампании, маскирани като уебинари за медици и за неразрешена реклама в социалните мрежи и от инфлуенсъри. Асоциацията на британската фармацевтична индустрия също обяви, че е поръчала одит на „Ново Нордиск“.

Проверките обаче едва ли ще сложат край на суматохата, просто защото залогът е огромен. През 2022 г. продажбите на GLP-1 агонисти са скочили с 42%, като на тях се дължи 98% от растежа на „Ново Нордиск“. Датската компания наскоро повиши двойно прогнозите си за пазара на лекарства за контрол на теглото, който се очаква да надхвърли 3,36 млрд. евро до 2025 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.