Когато има държава: Храната в Румъния поевтиня с 50%

0

Средните цени на основните храни в Румъния, обхванати от приетата правителствена наредба, ограничаваща търговските надбавки, са паднали с до 49% в големите вериги магазини през август. Това показват анализирани от Съвета по конкуренция данни, които бяха публикувани в петък.

През юли правителството прие наредба, която определи тавани на цените на основните храни от 1 август, като беше заложено това да доведе до поевтиняването им с 20%.

Най-големи намаления са отчетени при плодовете и зеленчуците. Средната цена на сливите е намаляла с 49%, на гроздето – с 47%, а на доматите, лука, жълтите чушки, морковите и картофите – с 31-37 процента.

В категорията млечни продукти средната цена на сиренето е с 16.3% по-ниска, на киселото мляко с 10.5%, а на млякото с 6.2%.

Цените на други продукти от потребителската кошница като брашно, хляб, масло, олио, яйца и захар също са се понижили през август. Поевтинели са и пилешкото и свинското месо, с изключение на свинския бут с кост, чиято цена се повишава леко – с 2%.

„При анализите, извършени през целия август, забелязахме, че в повечето магазини има намаления на основните храни.

Установихме, че средните цени на някои храни намаляват постепенно, тук става въпрос за кисело мляко, царевица, свинско месо, лук, моркови, чушки, сливи и грозде, но има и продукти като хляб, брашно, яйца, за които цените варират, но са под средната цена от юни“, заяви Богдан Kирицою, председател на Съвета за конкуренция.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.