Кои печелят безплатно саниране? Първо изборите…

0

Списъкът с одобрените частни жилищни сгради да обновяване със средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) ще е ясен след местните избори.

„Класирането, включително резултатите от допълнителните проверки и събраната от кандидатите и обработена от МРРБ уточняваща информация, се очаква да се публикува в началото на ноември“, каза заместник-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева.

Интересът към процедурата е изключително голям и парите не стигат. Общо 3061 заявления на сдружения на етажната собственост за близо 4 милиарда лева бяха подадени през местната власт през системата ИСУН до крайния срок 31 май. В същото време предвидените средствата по ПВУ са едва 1.4 млрд. лв. Оценката е, че парите ще стигнат за около 800 жилищни сгради.

Ако се спазваха нормативно заложените срокове, вече трябваше да е ясно кои сгради ще бъдат санирани безплатно. (срокът за обработване на документите е 3 месеца, по изключение 4 съгласно ПМС №114/8.06.2022)

Закъснението е заради изключително големия брой кандидати и допълнителните проверки, обясниха от МРРБ. Освен това правителството изчаква да минат местните избори на 29 октомври и балотажът на 5 ноември, за да не се възползва някой от кандидатите за кметове от създалата се ситуация. Това казаха кметове, които са били на среща в регионалното министерство. Тъй като парите не стигат, не само правителството, но и някои кметове не са искали резултатите да се обявяват преди вота с аргумента да не са „лоши вестоносци“.

Оценяването на предложенията

В момента е в ход ръчното оценяване на подадените над 3000 предложения. Още през август е направена машинна обработка и има примерно класиране. Сега всяко едно от заявленията се проверява ръчно от оценители. Причината е, че над две трети от предварително класираните за енергийно обновление сгради имат пропуски, които трябва да се отстранят.

Местната власт се оплаква в липсата на единен стандарт при оценяването на документите. Тъй като оценителните екипи са различни, всяка една очевидно тълкува по свой начин правилата.

Един от най-фрапантните случаи е, че има оценителни комисии, които изискват документи, налични в публичните регистри, възмущават се представители на местната власт. По закон администрацията е длъжна да направи проверката административно и да не ги изисква. Например някои оценителни комисии искат допълнително от общините БУЛСТАТ на сдружението или на регистрацията му, което може да се провери в публичните регистри.

Други оценители пък искат заявлението да е подписано и с електронен подпис от домоуправителя на етажната собственост, а не само от упълномощеното лице от общината. Такова изискване няма в документацията. Напротив, защото гражданите нямат е-подпис се взе решение заявленията да се подават през общините.

Това изрично е посочено в процедурата по кандидатстване и няма логика сега да го искат, но някои оценителни комисии го правят, казаха представители на местната власт. По думите им това внася допълнително напрежение по места, защото хората обменят информация и питат защо на съседния блок, който също е кандидатствал, не се иска такъв документ, а от тя – да.

Стара Загора избира изпълнители

Въпреки че все още няма окончателно класиране, за да не се губи време, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е насърчило кметовете да обявяват обществени поръчки за избор на изпълнители под условие.

Това се прави заради забавянето с около половин година на програмата спрямо първоначално определения график и малкото оставащо време за приключването ѝ – до лятото на 2026 г.

Община Стара Загора вече е обявила обществена поръчка за проектиране и авторски надзор на 5 жилищни сгради. За това сигнализираха читатели на Mediapool. Те се питат по какви критерии са избрани точно тези пет блока, след като в процедурата са участвали 75 кандидати и няма окончателно класиране от страна на МРРБ.

Тези пет блока са избрани въз основа на точките, които са събрали съгласно енергийното обследвано. Било е преценено, че те имат големи шансове да получат финансиране по програмата, обясниха от община Стара Загора.

Липса на прозрачност

Липсата на прозрачност, както от страна на местната власт, така и на централната, по отношение процедурата за подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд по ПВУ предизвиква множество коментари сред обществеността и съмнения, че отново всичко е нагласено.

Читателите пишат, че на официалните страници в интернет на общините Стара Загора и Кюстендил,например, няма публична информация кои са сградите, които са кандидатствали по програмата.

Едно от малкото добри изключения е община Габрово, която публикува списък с адресите на 84-те подадени проектни предложения. Нещо повече – има дори и ГИС базирано решение с разбивка на санирани по националната програма блокове, кандидатстващи, създадени сдружения и т.н.

С публичния модул за управление на еврофондовете ИСУН 2020 дори е изчезнала информацията за броя на подадените заявления и на каква стойност са, каквато беше налична в през месец май и юни, по времето на служебното правителство. Сега на полетата стоят нули.

За сравнение, при изпълнението на Националната програма за обновяване на жилищните сгради с пари от бюджета по времето на ГЕРБ цялата информация беше публична и се качваше на сайта на Българската банка за развитие. Така сдруженията на етажната собственост можеха да следят как се придвижва заявлението им.

Пълна мъгла е и какво се случва с втората фаза за кандидатстване по тази програма. По нея етажната собственост трябваше да осигури 20% самоучастие, но все още няма представен финансов механизъм как ще става това. Очевидно държавата разчита парите да се извадят кеш, а не чрез шумно рекламираните ескроу договори.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.