Коментар: България е увиснала на ината на Борисов – два пъти го изгониха с протести, той продължава да иска да е център на всичко

0

„Всичко се повтаря по един и същи начин. Цялата ни държава е увиснала на ината на Бойко Борисов. След като три пъти управлява държавата, два пъти беше изгонен с протести, като единият беше със самозапалвания, трябва да направи крачка назад. Човек трябва да знае кога да си отиде. Напук продължава да иска да е в центъра на всичко“. Това заяви пред БНР Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет.

„Борисов иска той да управлява всичките процеси. И на всичкото отгоре предлага същия човек за председател на парламента – Росен Желязков, както и миналия път.

Демонстрира инат. Да покаже, че ще е на неговата, че той ще налага и всички ще го слушат… И до след изборите той продължава да облива своите потенциални партньори с обвинения и обиди, което е неприемливо“, каза проф. Дичев. По въпроса за предложението на ПП-ДБ за ротационен принцип на избор на председател на НС той смята, че е възможно. Но според него още по-добре би било „да изберат страничен човек, може би от по-малка партия“

„Въпросът обаче е, че ГЕРБ искат да покажат, че те са прави, и да надделеят, което е абсолютно погрешно“, посочи професорът.

„Не знам защо всички анализатори се занимават с това, как втората партия ПП-ДБ е виновна, как тя не иска да се сговори. Всъщност в момента отговорността е на първата политическа сила и тя трябва да направи някакви отстъпки – например да се съгласи първо да се гласува бюджет, а не да се състави правителство“, коментира Дичев. По думите му с настояването си първо да се сформира кабинет, а след това да се приеме бюджет Борисов „шантажира всички нас“.

„Ако не се гласува бюджет, той хвърля държавата в нови избори“, подчерта анализаторът. Според него идеята за неполитическо правителство с експерти седи още от началото, но няма как това да бъде с първия и с втория мандат.

„Не е невъзможно и предложението на Борисов – парламентът да гласува служебното правителство“, посочи проф. Дичев. Според него шансовете за правителство не са големи, но „каскадата от избори може да бъде спряна с отстъпки от всички страни“.

„ПП-ДБ обаче няма накъде да отстъпват. Те се създадоха като политическа сила, която иска да промени практиката на Борисов. Затова няма как да влязат в съглашателство с него“, смята анализаторът. Според него Борисов е можел да даде лидерството на своята партия на „някой по-разбран човек“. Проф. Дичев визира тук Румен Желязков. По думите му той бил „много приемлив за разговори“.

Политическото разделение в България обаче прави труден диалогът между партиите. „И това е характерно не само за нашата страна.Нещо става по света, нещо става с демокрацията“, обобщи Дичев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.