Коментар: Образованието ни е като от XIV век

0

„Образованието е отражение на едно общество. Нашето общество в момента се намира като развитие интелектуално, културно, икономическо, около XIV век“. Това коментира в интервю за БНР Лъчезар Томов – учител по математика.

Има тенденция надолу в оценките. Оценката 3,93 на матурата по БЕЛ е по някакви специални критерии. Обикновено в университетите например се дава 60% за тройка, а резултатите по БЕЛ са 50%. Така че аз не бих бил толкова сигурен, че това е оценка „Добър 4“, коментира той. 

Според него не случайно тази година матурата по БЕЛ след 7 клас е направена по-леснаАко не е направена по-лесно тази матура по математика, очаквам сходен или по-нисък резултат от миналата година, добави мнението си учителят в интервю за предаването „Преди всички“.

По думите му часовете по математика в обикновените училища са твърде малко, а в математическите училища – твърде много. Според него има нужда да се повиши и квалификацията на учителите. Освен това се изисква един учител да работи с децата дълго време, а често в някои училища се сменят учители по 5 пъти годишно. Честата смяна на учителите и стила на преподаване е вредно за децата, категоричен е Томов. 

Заради малкото време за упражнение и по БЕЛ, и по математика се стига до наизустяване, без да се разбира, предупреди той. БЕЛ и математика са основните предмети и те трябва да са всеки ден в училищната програма, изказа мнението си учителят.

Според него не трябва да се мисли само за НВО, а какво ще правят децата, след като завършат училище

Трябва да се промени целта на образованието – какво трябва да може един ученик, като завърши дадена степен, да се фокусира върху това, което може да прави и нивото, което има, а не да знае наизуст еди колко си на брой факта и техники за решаване, без да е вникнал в тях“.

Нямаме чувство за общност. Всеки мисли, че сам може да се спаси. Всичко е на състезателна основа, което е изключително вредно“ каза още с горчивина той. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.