Константин Илиевски е новият главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

0

Константин Илиевски е новият главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Той е утвърден български музикант – диригент, пианист и композитор с международна кариера.

Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, като ученик продължава обучението си в Братислава, Словакия, при проф. Петер Черман. Завършва оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил с пълно отличие. Продължава образованието си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където получава магистърска степен по композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс и по оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц.

Едва на 17 години Константин Илиевски основава „Sinfonietta dell’Arte“ в Братислава, която се утвърждава като професионален оркестър с успешни гастроли в Европа. Финалист е на 53-тия Международен конкурс за млади диригенти в Безансон (Франция) с оркестъра „Виктор Юго“ на Франш Конте.

От 2017 г. изнася концерти и реализира записи със Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Носител е на наградата „Кристална лира“ – в категория „Диригент“ за заключителния концерт на сезон 2017/2018 г. на Радиосимфониците.

Шест сезона ръководи Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол. От 2020 г. е диригент на Симфоничния оркестър на Словашкото радио и резидентен композитор на Проксима ансамбъл в Братислава. Преподавател във Виенския университет за музика и сценични изкуства.

Дирижирал е симфоничните състави на Австрийското и Словашкото радио, Wiener Concert – Verein, Словашката национална филхармония, Вроцлавската филхармония, Националната опера и Радиотелевизионния оркестър на Албания (RTSH), Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Класик ФМ радио, Националния симфоничен оркестър на Китай (Нингбо), Симфоничния оркестър „Франц Лист“ в Косенца (Италия), Люксембургския камерен оркестър, Словашката Симфониета в Жилина, Симфониетите в София, Видин, Враца Шумен, Младежкия симфоничен оркестър Игнац Йозеф Плейел, Aвстрия, и др. Участвал е в множество международни фестивали и е работил със солисти от световна класа.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.