Корни внезапно даде червен картон на Бойко

0

БСП няма да участва в кабинет с ГЕРБ и напуска преговорите с Мария Габриел, обяви изненадващо Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Партията няма да провежда вътрешнопартийно допитване дали социалистите искат да управляват в кабинета „Габриел“.

Само няколко часа по-рано, преди брифинга на главния прокурор Иван Гешев и последвалото изявление на заместника му Борислав Сарафов, соцлидерката увери Мария Габриел, че ще получи решението утре, след като се проведе пленум и вътрешнопартийно допитване. След заседанието на Изпълнителното бюро на социалистите настъпи обрат.

„Взехме решение в ИБ – прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първи мандат, нито за участие, нито за подкрепа, хаосът и лицемерието не може да продължава. Нека да си финализират този разговор и да си направят правителство, каза тя по адрес на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като напомни, че между тях няма различия. „Правителство на ГЕРБ, без ГЕРБ, с експерти, без, ние се оттегляме“, каза лидерката на БСП.

„Очаквахме днес някаква яснота, не я получихме“, отговори тя на въпрос каква е причината. И изреди, че след срещата с БСП Мария Габриел заявила пред ИТН, че ще държи на бюджетен дефицит от 3%. Нинова изрази недоволство, че малко преди това тя е предложила този дефицит да бъде 4,5%. Като друг повод да се оттеглят от разговорите за кабинет лидерката на социалистите изтъкна въпроса за оръжията за Украйна и Истанбулската конвенция.

„Трябваше днес да ни се заяви, трябва да сме наясно какво да питаме. Какво да питаме партията?“, оправда тя отказа от кабинет и от вътрешнопартийно допитване

Корнелия Нинова се зарече, че решението на БСП нямало нищо общо със скандала, който се разрази в прокуратурата и с изявлението на Иван Гешев, в което бе обвинен лично Бойко Борисов с даване на указания за неговото отстраняване.

Нинова отказа да навлезе в детайли и да коментира твърденията на главния прокурор Иван Гешев, заместника му и взаимните обвинения между магистратите, а и на главния прокурор – по адрес на политиците от ГЕРБ и ДПС.

„Ще повярвам, че е искрен и е така, ако уплътни думите си с реални действия от утре“, каза Нинова за Гешев. “ Прокуратурата да си се оправя, има ВСС, не е наша работа“, заяви тя по повод труса и призивите за оставки във ВСС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.