КОШМАР! Изтровиха децата с прюрета с олово

0

Здравните власти на САЩ предупреждават лекарите да бъдат нащрек за възможни случаи на отравяне на малки деца с олово. Поводът е, че 22 малки деца в 14 щата са проявили симптоми на отравяне с олово, а като причина се посочва замърсени с метала опаковки с ябълково пюре и ябълков компот, съобщи БТА.

Засегнати са деца на възраст от 1 до 3 години, като поне при едно от тях нивото на олово в кръвта е осем пъти по-високо от това, което се счита за обезпокоително, информират от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. 

Нивата на олово в кръвта на засегнатите деца варират от 4 до 29 микрограма на децилитър. Съобщените симптоми включват главоболие, гадене, повръщане, диария, промяна в нивото на активност и анемия.

От продажби вече бяха изтеглени опаковки с ябълково пюре за деца от марката WanaBana и ябълково пюре с канела и ябълков компот с канела на марките Schnucks и Weis. Продуктите са били продавани в магазини и онлайн. 

Към 7 ноември е имало случаи на натравяне с олово при малки деца в щатите Алабама, Арканзас, Луизиана, Мериленд, Мисури, Ню Мексико, Ню Йорк, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания, Южна Каролина, Тенеси, Тексас и Вашингтон.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.