КОШМАР В ГЪРЦИЯ! Стотици българи измамени от фалшиви сайтове

0

Резервации на нощувки в хотели и други места за настаняване в Гърция трябва да се правят само в директна  комуникация с тях или чрез познати и утвърдили се туристически платформи, агенции или туроператори.

Това съветват от „Ние, потребителите“ по повод сигналите за зачестили измами при плащане на почивки. От гръцкия Съюз на потребителите информираха за стотици случаи на измамени туристи от фалшиви сайтове за резервации или огледални сайтове на хотели. Хората са платили почивката си онлайн, но парите са постъпили в сметки на измамници. Един от най-пресните примери е за потребител резервирал онлайн хотел в Нафплио, платил 2300 евро, а се оказва, че този хотел не работи от една година, посочват от гръцкия Съюз на потребителите.

Преди да преведете парите, проверете кой реално стои зад сайта и дали са истински данните за контакт – телефон, имейл, пощенски адрес, съветват от „Ние, потребителите“. За целта потърсете още резултати в интернет и пряка връзка с представител на хотела чрез телефонно обаждане или имейл, в които да направите допълнителни проверки. Непременно се уверете, че предоставената банкова сметка ще отведе парите ви в хотела, който трябва да ви очаква, а не в портфейла на хакера, създал „сайт-двойник“.

Ако запазвате настаняване чрез платформа за резеравции, вижте дали посредникът притежава удостоверение за турагентска или туроператорска дейност от Министерство на туризма в Гърция или в съответната страна, където е регистрирана фирмата.

Разгледайте за отзиви от други потребители, които може да са ползвали услугите на търговеца скоро или трайно през годините. Обадете се или пишета на хотела, който планирате да резервирате, за да попитате работи ли с тази платформа, съветват още от „Ние, потребителите“.

БЕЗПЛАТНИ ВАУЧЕРИ

Гръцкото министерство на труда стартира програма за безплатни ваучери за почивка на пенсионери с гръцка пенсия. От нея право да се възползват и български граждани.

Досега са раздадени 300 000 ваучера за безплатна почивка на работещи и безработни.

Резервациите се извършват онлайн на базата на дохода от миналата година. Програмата е валидна и за пенсионери, които получават гръцка пенсия и живеят временно в чужбина, независимо от тяхната националност.

Право на безплатна почивка получават пенсионерите, съпрузите им, както и децата. До няколко дни ще бъде включена платформата за пенсионерите след като приключат резервациите за работещите и безработни граждани, уточняват от министерството.

Броят на безплатните нощувки варира в зависимост от периода на почивката и мястото. За островите Лесбос, Хиос, Лерос и Кос ваучерите са за 10 нощувки. За натоварените туристически райони безплатните нощувки са шест. Плаща се също голяма част от транспортните разходи с ферибот до островите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.