КОШМАРЪТ ЗАПОЧНА! Две бебета починаха от коклюш

0

Кошмарно доказателство, че антиваксърството не е шега! Първи смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас. Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта, съобщи пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Децата са били в предимунизационна възраст, уточни той. 

За връщането на болест, срещу която отдавна има ваксина и която фигурира в задължителния имунизационен календар у нас, стана ясно в началото на април. Многократно и главният държавен здравен инспектор предупреждаваше, че се увеличават случаите на коклюш в страната. 

До 13 април случаите са били 70, което е десетократно увеличение спрямо същия период на миналата година

Държавният здравен инспектор предупреди още, че когато заболяването влезе в училище или детска градина, „мерките не са особено ефективни„. Като места с епидемични взривове той изброи няколко държавни и частни училища в София.

Както е известно, деца, които не са имунизирани със задължителните ваксини у нас, не могат да посещават държавни учебни заведения. Не такъв обаче е случаят с повечето частни детски заведения, в които няма подобно изискване. 

Бактерията Bordetella pertussis, която причинява т. нар магарешка кашлица, се предава по въздушно капков път. Симптомите обикновено се появяват от 7 до 10 дни след заразяването и първоначално наподобяват обикновена настинка – с кихане, кашлица и леко повишена температура.

В рамките на 2 седмици обаче кашлицата става по-остра и може да бъде придружена от пристъпи. Те траят няколко минути и най-вече се получават през нощта, като могат да завършат дори с повръщане. След 3 до 4 седмици пристъпите оредяват и състоянието се подобрява, въпреки че остатъчна кашлица има до 2 и повече месеци след началото на болестта. 

Диагнозата „Коклюш“ се поставя след тест, който не се заплаща от Здравната каса, а е за сметка на пациента. Такъв може да насрочи личният лекар след извършен преглед. Доц. Кунчев се ангажира диагностиката да стане безплатна и да може да се прави не само в Центъра по заразни и паразитни болести, но и в РЗИ-София, а в бъдеще да се отворят още центрове в Пловдив, Бургас и Варна. 

Най-сигурният начин за защита срещу коклюш е пълната имунизация, като ваксината обикновено се комбинира с тази срещу дифтерия и тетанус. Нашият имунизационен календар включва 3 дози. Първата ваксинация от 2-3 дози обикновено се прави на възраст между 2 и 12 месеца. Препоръчва се поставяне на 3 и 4 доза на възраст от 11-24 месеца, и още една – между 3 и 7 години. Последната имунизация срещу болестта е на 12-годишна възраст. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.