Ковчегът на цар Фердинанд I вече лети за България

0

Ковчегът на цар Фердинанд I вече лети за България. Германският историк Гюнтер Фурман публикува кадри от качването на тленните останки на цар Фердинанд на българския военен самолет, който вече лети към София. Очаква се той да кацне на правителствения ВИП на летището в 14 часа.

От самолета ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към двореца „Врана“. Траурната церемония, в която може да участват и граждани, ще тръгне от главния вход на парка „Врана“, като от един момент нататък гвардейци ще поемат ковчега на рамо и през шпалир ще го пренесат до самия дворец.

Там гвардейският оркестър ще изсвири първия български химн „Шуми Марица“.

Пред самия дворец „Врана“ тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат посрещнати от внука му цар Симеон II и неговото семейство, заедно с Н.ВПр. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Германският историк Гюнтер Фурман пред българския военен самолет, който ще отнесе останките на царя в България

Германският историк Гюнтер Фурман пред българския военен самолет, който ще отнесе останките на царя в България

Сценарият по траурната церемония предвижда тя да се проведе пред централния вход на двореца. След нея ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред покойния цар Фердинанд, ще могат да го направят. Първи в тесен кръг с монарха ще се простят наследниците му.

След това ковчегът ще бъде положен в семейната крипта в двореца.

Завръщането на тленните останки на цар Фердинанд се случва 76 години след смъртта му. Досега той беше в криптата на църквата „Св. Августин“ в баварския град Кобург.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.