Край на гигантските заплати в държавните фирми – кои взимат по 80 000 лв. на месец?

0

Министерството на икономиката и индустрията съобщи, че намалява значително заплатите на шефовете на държавните фирми, които са под неговата шапка, и ограничава сумите за представителни разходи и начините за тяхното разходване. В съобщението не е посочено с колко ще бъдат орязани възнагражденията им, които в момента са над 12 000 лв.

В отговор на въпрос на Mediapool от ведомството на министър Богдан Богданов уточниха, че се въвежда таван от три средни работни заплати за началниците на държавните фирми под шапката на Министерството на икономиката. За първото тримесечие на годината средната работна заплата е 1882 лв., сочат данните на НСИ. Това означава, че заплатите им ще падат повече от два пъти и ще са около 5600 – 6000 лв.

Намаляването на заплатите е една от мерките по програмата за оздравяване на публичните предприятия, която ще бъде изпълнена до края на годината. Програмата е приета след направен анализ на финансовото състояние на държавните фирми под управлението на Министерството на икономиката, се казва в съобщението.

В състава му са холдинговата структура Държавна консолидационна компания (ДКК), която през годините се превърна в символ на непрозрачно управление и беше раздирана от скандали. В нейните активи са държавните оръжейните заводи като ВМЗ Сопот, НИТИ Казанлък и оръжейният търговец „Кинтекс“. Сред другите големи предприятия са „Ел Би Булгарикум“, който държи патента на българското кисело мляко.

През февруари стана ясно, че тихомълком служебното правителство е премахнало тавана за заплатите в 17 държавни предприятия. Така до 1 март заплатите на изпълнителните директори в акционерните дружества бяха ограничени до 18 минимални работни заплати, а на членовете на бордовете на тези предприятия – до 6 минимални работни заплати. Така някои началници получават месечни възнаграждения от около 20 000 лв. – заплата плюс бонуси.

Всичко това се случва на фона на ниските заплати, които получават служители в редица сектори, дори и лекари и цели области остават без детско здравно обслужване, какъвто е случаят във Враца например, който в момента е актуален.

Заплатите на началниците в държавните фирми се определят съгласно правилата в Закона за публичните предприятия (ЗПП) и Правилника за прилагането му (ППЗПП).

В края на миналата седмица министърът на финансите Асен Василев посочи, че заплатите – по министерства, по сектори, за различни длъжности в едно и също министерство, са много неравномерно разпределени. По думите му има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията, взимат два пъти и половина заплатата на премиера.

„Не е нормално директор на държавна болница да взима 40 – 50 пъти над средното за болницата. Това означава 80 000 лв. на месец, имаше и други публични данни за 30-40 000 на месец“, каза Асен Василев пред радио „Дарик“. Той даде пример и с членове на бордове, които без да са изпълнителни директори взимали от порядъка на 15 000 лв. месечно.

Проверката на заплатите на всички служители в държавните фирми, които са под шапката на Министерството на икономиката и индустрията е установила, че шефовете им получават „изключително високи възнаграждения“ – над 12 000 месечно. Това се случва въпреки установени управленски проблеми и независимо от финансовото състояние и постигнатите резултати от предприятията, посочват от Министерството на икономиката.

В някои от публичните предприятия продължават проверки и на компетентните органи. При всяка приключила от тях проверка незабавно ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество.

Програмата по оздравяване и преструктуриране на публичните предприятия ще премине през няколко етапа. Първият етап започна с ограничаване на разходите и неправомерното разходване на средства. Следващият е гарантиране на управленския капацитет в дружествата. Това най-вероятно означава, че предстоят смени в ръководствата. Такива вече бяха направени в Национална компания „Индустриални зони“. Тя е в добро финансово състояние с около 45 милиона лева налични по сметките ѝ.

Публична тайна е, че всяка власт първо сменя шефовете на държавните фирми, назначавайки верни свои партийни кадри. Опитите това да става с конкурси и да се назначават професионалисти, каквото е едно от изискванията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за да бъде приета страната ни в нея, засега не дават резултат.

В процес на изготвяне е и актуализирана бизнес програма за периода 2024 – 2026 година, както и изграждане и въвеждане на система за мониторинг и контрол, се казва в съобщението на икономическото министерство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.