Край на привилегиите! Папата ще иска наем на кардиналите

0

Папа Франциск реши да сложи край на привилегиите в сферата на недвижимите имоти, с каквито се ползваха досега кардиналите и високопоставените служители на Светия престол, освободени по-специално от плащане на наем. Това съобщи официалният информационен сайт на Ватикана, предаде Франс прес.

Във връзка с това папско решение ръководството и отговорните кадри на Светия престол са призовани да направят „жертва“ с оглед икономическите трудности, плащайки за апартаментите си пазарни цени, посочи „Ватикан нюз“.

Досега кардиналите, живеещи в апартаменти на Ватикана, бяха освободени от плащане на наем, добавя БТА.

Решението е взето, „за да се посрещнат нарастващите ангажименти“ на Католическата църква „в особено тежък икономически контекст като днешния“, се казва в текста.

Необходимо е „всички да направят една изключителна жертва, за да бъдат отделени повече ресурси за мисията на Светия престол“, продължава той.

Мярката няма да се прилага за действащите договори, които ще останат в сила до изтичането си. Но „те няма да може да бъдат продължени или подновени, освен като се спазват“ новите правила и всяко изключение ще трябва да бъде одобрено „директно от папата“.

Ватиканът разполага с множество недвижими имоти – според оценки за милиарди евро, включително на престижни адреси в Париж, Лондон и Женева, също и с многобройни апартаменти в Рим.

От избирането си през 2013 г. Франциск полага усилия да сложи ред във финансите на Светия престол и същевременно се опитва да засили прозрачността във Ватикана.

През 2021 г., за да оздрави финансите на Светия престол, понесли тежък удар заради пандемията от КОВИД-19, аржентинският папа намали заплатите на кардиналите, другите висши духовници и префектите на светите конгрегации (членовете на правителството).

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.