Край на Zamunda

0

Край на Zamunda. Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) спечели първото у нас дело за блокиране на достъп до пиратски сайтове.

Според решението на Софийски градски съд три интернет доставчика в България трябва да блокират достъпа до сайтовете ThePirateBay и Zamunda.

В съдебното решение, постановено на първа инстанция, пише още, че трябва да се блокират всички огледални сайтове (proxy), включително и такива, които не са изрично посочени.

България се присъединява към 20 държави по света, които вече са блокирали The Pirate Bay, включително 13 държави в ЕС„, коментират от БАМП.

Към всички участници в п2п обществото на България: Очаквайте позицията на Замунда във връзка с разпространените медийни публикации в следващите 48 часа„, отговарят от сайта за споделяне.

Zamunda е най-популярният и голям торент сайт в България. Досега той не е блокиран в други страни, а 80% от трафика към него е с местен произход. Домейнът често е в Топ 10 на най-посещавани сайтове у нас.

От Zamunda посочват, че всеки ден сайтът се ползва от 350 000 уникални посетителя. Броят на месечните потребители е около 9 милиона.

През 2014 година Zamunda попадна в черния списък с пиратски сайтове в САЩ. Американското министерството на търговията обяви, че сайтът е заплашен от криминално преследване.

През 2019 година срещу българският торент тракер бе подаден колективен сигнал от американските филмови гиганти Paramount, 20th Century Fox, Sony и Lionsgate, които написаха колективно писмо до Филмаутор и Министерството на културата дни преди това. В него се заявяваше, че заради тегленето на филми, те губели по 6 милиона лева годишно.

През 2021 кaбинeтa нa главния пpoĸypop нa Бългapия поиска помощ от aмepиĸaнcĸoтo пpaвocъднo миниcтepcтвo за блокирането на Zamunda.

Трудно е да се изчисли каква е загубата на българските музиканти от сайта. Факт е, че почти никой не тегли музика от Zamunda. Сайтът се ползва основно за сваляне на филми, игри и програми.

Световната практика е показала, че блокирането на The Pirate Bay е трудно. То може да се заобиколи с използването на VPN.

Според запознати, дори сайтът да бъде временно затворен, той може да се възстанови бързо, заради инфраструктурата на торент мрежата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.