Красива българка е най-младият парфюмерист в света

0

Българката Кристина Куманов e най-младият парфюмерист в света, пише „BG Voice“. На 19 години създава със собствените си ръце своя линия аромати – „Le Grand secret“ by Christina Kumanov. Израснала е в Кейптаун в семейството на двама емигранти – Даниела и Димо Куманов.

Тя е потомка на пловдивски родове, известни със своя търговски нюх, дух и предприемчивост. Баща ѝ Димо е от стар казанлъшки род, неговите предци са изнасяли розово и лавандулово масло. Майка ѝ Даниела пък е от род на собственици на една от най-големите български фабрики за оцет в Пловдив. Даниела и Димо създават първия в Африка музей на парфюмите и собствена линия аромати – „Kumanov Perfumery“.

За парфюмерийния бизнес Даниела започва да готви Кристина сериозно от 12-годишна. Първия си парфюм Кристина създава, когато е едва на 17 г.

„Летях от Нидерландия до Кейптаун във всяко свободно време, по 4-5 пъти годишно, за да работя по линията си аромати“, казва дамата.

Когато е на 16-17 години, Кристина създава парфюм и за Яр Шимански – най-големия търговец на диаманти в Африка – My Girl Lite. И днес Шимански продава парфюма на Кристина в свои магазини на Пето авеню в Ню Йорк.

„Първо трябваше да уточня каква беше цялата му идея зад аромата и какви нюанси и асоциации да предизвика и остави в съзнанието на потребителя – разказва Кристина. – Когато Шимански отговори на всички мои въпроси, аз знаех точно как да го създам и в края на процеса ароматът постигна всеки един от елементите, които той търсеше.“

Заедно с майка си Даниела Куманов Кристина създава парфюми за холивудски знаменитости и арабски принцеси, които посещават музея и парфюмерията. Идват президенти, посланици, принцове, принцеси, певци, артисти.

Идеята за музея е на баща ѝ Димо. Сградата на музея е сравнително нова. В шкафове от масивно дърво е подредена колекцията на Димо от над 6000 парфюмни шишета, като най-старите – египетските, са на 2-3 хиляди години. Има и финикийски, и римски шишета. Куманови притежават и една от най-големите колекции в света на шишетата „Лалик“, като едно от тях днес се продава за 25-30 хиляди долара.

От другата страна на улицата е парфюмерията. Тя е в стара 250-годишна сграда във викториански стил. Около нея е разположена арт галерия на открито – десетки скулптури на най-известните южноафрикански творци, които се продават.

И двете сгради се намират в градчето Франшук, френско предградие на Кейптаун. То е изградено в европейски стил и е хранителната и винената столица на Африка.

На 16 хиляди километра от родината Куманови си остават патриоти. В музея си са отделили видно място на българското розово масло и разказват на своите посетители за родината си. Така са възпитали и Кристина, подчертава тя.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.