КРИЗА: 2500 пенсионирани учители се връщат в клас

0

Около 2500 всяка година са пенсионираните учители по математика, информатика, биология, химия, физика, които се връщат отново в училище, за да преподават на учениците. Тези данни изнесе председателят на Съюза на българските журналисти Янка Такева пред БТА. По думите й има недостиг на учители по математика, информатика и по природните науки, но също така и по български език и литература, както и начални учители.

„И сега има недостиг на учители. Много е трудно един студент да завърши математика или информатика, които не са лесни специалности. И много малко млади хора завършват математическите факултети, както физика и информационни технологии.

Завършилите ги отиват да работят предимно във фирми, където получават петорно по-висока заплата от тази, която е в образованието“, коментира Янка Такева. Заради „големия глад“ за учители по природни науки е добре, че колегите пенсионери, които имат отношение към образованието, се връщат отново да преподават в образователната система, смята тя.

По думите й има недостиг и на начални учители, както и на учители по български език и литература. „Също не достигат учителите и по чужди езици, защото отново в различни фирми такива специалисти могат да получават по-високи заплати от тези в училище. Заплатите на учителите, които всяка година се увеличават, все още не са конкурентни на пазара на труда, особено за младите учители, които наскоро са завършили университет и искат веднага да получават високи възнаграждения“, коментира председателят на СБУ.

Припомняме, че с подписания на 10 август анекс между образователния министър, синдикатите и работодателските организации минималната основна заплата на учителите става 1709 лв.

Такава ще е тя и за всички останали педагогически специалисти – ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направлението ИКТ, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора, и треньори по вид спорт в училищата и детските градини. „В края на септември учителите ще получат увеличението на заплатите си, което е със задна дата – от 1 януари 2023 г. То е за девет месеца“, посочи Такева. По думите й в някои училища увеличението на заплатите може да е с 16-17%.

ПЪРВИ КЛАС

„Около 65 000 са родените деца през 2017 г., които трябва да започнат да учат в първи клас през новата 2023/24 учебна година, но се очаква първокласниците да са около 62 000 – 63 000, защото има деца, заминаващи с родителите си в чужбина. Повечето от децата започват да учат в първи клас на 7 г., но има и такива, които стават първокласници на шест и половина години, като това е по желание на техните родители“, каза още Такева. Около 94 000 са учителите в страната, заедно с директорите и с всички, които са приравнени към длъжността „учител“.

„Към момента няма предложения за закриване на училища. Това е добре и мрежата от училища е равномерно разпределена. През тази година няма ново училище, което да се открива, но има много нови детски градини, които се откриват в София. Започна и строителството на две нови училища в София“, съобщи още Такева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.