КУРИОЗ: НАСА праща 4683 български имена на извънземните

0

4683 имена на български граждани ще бъдат пратени на извънземните, обяви НАСА. Космическата агенция поясни, че списъкът вече е окончателен, но има още шансове нечие име да попадне в него, като повече информация има на сайта на мисията „Еуропа клипър“, един от тях е чрез писане на космическа поезия. Общо имената, които ще бъдат пуснати на евентуалните извънземни, са 2 620 853 досега, но може да се добавят още заедно със стиховете или песните им. Имената са записани в специален силициев микрочип, който ще бъде монтиран в още по-специална плоча, а тя от своя страна ще бъде закачена за апарат мисионер. Изследователският апарат с мисията да обучава извънземни „Еуропа клипър“ трябва да бъде изстрелян този октомври от космическия център „Кенеди“ във Флорида.

Предвижда се през 2030 г., след като е пропътувала 2,6 милиарда километра, автоматичната станция да стигне в системата на Юпитер и да направи за няколко години поне 49 прелитания в близост до неговия спътник Европа, на който е наречена и самата мисия. Основната оповестена цел е да се изследва дали и къде на Европа, най-вероятно под огромния покрит от лед океан, има условия за живот.

Освен това НАСА реши да обясни на извънземните какво е бутилка и по-специално какво е послание в бутилка, плуващо във вода. И цялата мисия се съсредоточава върху това. То стана окончателно ясно, след като космическата агенция обяви дизайна на новата плоча, с която ще води разяснителната кампания сред извънземните, че хората са едни много готини, разумни и добри същества. Предишната плоча бе златна и лети заедно с пращащия странни послания апарат „Вояджър“ и „Излел е Дельо хайдутин“ извън Слънчевата система. Тази е от метал, устойчив на ръжда, прах и различни видове течности. Формата ѝ е триъгълник със заоблени върхове. А размерите ѝ са 18 на 28 сантиметра.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.