КУРИОЗ: Спец по спортно хулиганство става шеф на Гранична полиция, кой е Антон Златанов?

0

Специалист по спортно хулиганство и отговорник за реда при масови мероприятия по време на големите летни протести през 2020 г. става временен шеф на Гранична полиция. Това става ясно от официално съобщение на МВР. Антон Златанов е бил представен пред състава от министър Калин Стоянов и заместника му Стоян Темелакиев .

Назначението на Златанов идва само ден, след като от поста шеф на Гранична полиция бе освободена Росица Димитрова.

МВР не обявиха причини за махането й, но вътрешният министър обяви, че „тя ще продължи да е част от системата на МВР като държавен служител. Министър Стоянов ѝ благодари за работата до момента и ще разчита на нея и в бъдеще“.

Именно на нейно място идва 47-годишният Златанов, който стана известен преди години като специалист по спортно и основно футболно хулиганство.

През 2008 г.  той става началник на група в отдел „Специализирани полицейски сили“, а впоследствие е началник на група „Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия“. В отделни периоди е началник на сектор „Масови мероприятия“ и зам.-началник на отдел „Охранителна полиция“. На 13 май 2015 г. е назначен за зам.-директор на СДВР. Именно като такъв той отговаряше за реда при масовите мероприятия по време на летните протести през 2020г.

В периода май – юни 2021 г. е директор на Столичната дирекция на вътрешните работи. Това е най-краткият период, в който някой е бил директор. Тогава служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков първо сложи Златанов за шеф на СДВР, а по-малко от 40 дни го махна.

Именно тогава той беше изпратен на границата, което сега МВР описва като негов опит в Гранична полиция. „Има опит  и върху работата на Главна дирекция „Гранична полиция“. През периода 2021-2022 на два пъти е командирован за участие в охраната на зелена граница“, пишат от вътрешното министерство.

Официална биография

Антон Златанов е роден на 8 октомври 1976 г. в София. Отбил е военната си служба през 1996 г. в ШЗО „Христо Ботев“ в град Плевен.

През 2000 г. завършва висше образование в УНСС по специалността „Планиране и прогнозиране на икономически системи“, а през 2002 г. – магистратура по „Международни икономически отношения“ в Стопанската академия в Свищов. През 2016 г., след публична защита на дисертационен труд в Академия на МВР, му е присъдена образователна и научна степен „Доктор“ в професионално направление „Национална сигурност“.

Работи в системата на МВР от над 25 години, като по време на службата си е многократно награждаван. 

Преминал е през всички нива в системата. Постъпва в МВР през 1997 г. като полицай в отдел „Охранителна полиция“, а впоследствие работи и по линия „Криминална полиция“. Последователно е старши полицай, инструктор, инспектор в СДВР.

Преминал курсове на обучение в Интерпол и Европейски полицейски колеж, както и в полицейски академии и училища в Холандия, Белгия, Израел, Германия, Швеция, Португалия, Финландия, Естония, Франция, Чехия, Полша, Великобритания, Испания и др. в направленията „Обществен ред и управление на тълпа“, „Радикализъм и екстремизъм“, „Мащабни масови мероприятия“, „Противодействие на футболното хулиганство“, „Управление на кризи и кризисен мениджмънт“, „Сигурност на големите градове“ и др.

През 2016 г. завършва специализирана тренировъчна програма в Полицейската академия на Китай в Шанхай и Пекин, а през 2018 г. – едномесечен курс на тема „Иновативни методи в разследването“ в Международния университет по криминалистически науки в Гуджарат, Индия. През 2020 г. специализира в Израел на тема „Противодействие на глобалния тероризъм и антисемитизъм“.

Преподавател в магистърска програма „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ във Военна академия „Г. С. Раковски“, както и във Факултет „Полиция“ на Академията на МВР. Лектор в редица международни курсове в направлението „Обществен ред и управление на тълпа“ на Европейски полицейски колеж (CEPOL). Автор на монография „Теоретични и правни аспекти в дейността на полицията по опазване на обществения ред при масови мероприятия“, издание на АМВР.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.