Лаура Кьовеши идва в България! Ще има ли сеч на корумпирани министри?

0

Европейски прокурор №1 Лаура Кьовеши идва в България! Визитата се очаква в четвъртък, обяви премиерът Николай Денков. Дали посещението на Кьовеши ще предизвика изненадващи обвинения за корумпирани бивши и настоящи министри пък е въпросът, който отне съня на политическия елит, разкри източник на Narod.bg от средите на сглобката.

„Президентът няма никакво право да отказва смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, които имам по конституция и закон.

Така че той надхвърля правомощията си. Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да си върша работата. Следващият председател ще бъде съгласуван с него, така че да е човек, който да бъде приемлив.“

Така Николай Денков отговори на първия от предварително зададените въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на страницата на Министерския съвет във фейсбук.

Мотивите за оставката на шефа на ДАНС изобщо не са слаби. Става дума за много сериозни нарушения – документирани са и политически пристрастия. Намерих мотивите, с които е освободен предшественика му. Всъщност мотивът е един единствен и той е, че човекът е поискал дългосрочен отпуск. Така че в сравнение с мотивите, които аз съм представил – за прикриване на нарушения на закона и политически пристрастия, са много по-сериозни. Три страници са мотивите, днес ще публикуваме и другите, каза Денков. Той отново подчерта, че ако стане нещо в сферата на националната сигурност и Радев не освободи шефа на ДАНС, то президентът ще носи отговорност за това.

„ЦИК не се справи добре с провеждането на изборите този път. Нарушиха Изборния кодекс. За това несправяне трябва да се търси смяна на състава на ЦИК, още повече че той е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание, коментира още той.

Говорих вчера с министърът на електронното управление Александър Йоловски. Той отказва да предостави допълнителна информация, защото в момента тече разследване. Разбирам това и не съм настоявал. Но както и друг път съм казвал – аз познавам тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите няма как да са верни, каза премиерът на въпрос за това дали е говорил с Йоловски и какво е обяснението му за обвиненията в изнудване срещу Кирил Петков и Божидар Божанов.

От гледна точка на работата на министър Йоловски – има една непоследователност. На първи тур бе даден повод от МЕУ да отпаднат машините, но за втория тур имаше добра организация. Това, което съм поискал е да се направи една обстойна проверка защо се е случило това, допълни премиерът.

Не смятам, че в момента трябва да се търси смяна на министри, още повече на такива, които си вършат работата. МЕУ направи електронните бележки за учениците, електронното връчване на фишовете и др. То успява да извади решения, които са очаквани с години от хората, само за месеци. Но този скандал хвърля сянка върху правителството, подчерта Денков.

Трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на техните лидери са си техни вътрешни работи и няма какво да ги коментирам. Ще търсим подкрепата за промяна на конституцията и мнозинство от 2/3. Често виждаме изказвания на други партии и коалиции като че ли те участват в гласуванията в парламента в полза на ПП-ДБ – нека да се разберем, това са гласувания в полза на българския народ, а не в полза на една или друга партия, коментира Денков за вчерашната изненадваща оставка на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и за това как би работил с движението под директното лидерство на Ахмед Доган.

Решение на ГЕРБ е дали ще оттегли подкрепата си за кабинета. Ако се интересуват от частно партийните си интереси, това може да стане, каза още той.

Не съм позволил на Асен Василев, а съм му поръчал да свика заседание на Министерския съвет. Разбира се, едно заседание се планира предварително и задачата е ясна – в първия ден след изборите да бъдат приети данъчните закони и обсъждането им в парламента да започне днес, утре, вдругиден, каза още премиерът.

Министерският съвет прие данъчните промени, внесохме ги в парламента и оттук нататък думата е на депутатите. Те трябва да бъдат предложени, за да може да предложим бюджет. Това вероятно ще стане другата седмица, каза Денков.

Има обща грижа за администрациите там, където заплатите изостават, това ще се види в бюджета, каза още той за това дали ще бъдат увеличени заплатите на служителите на НСИ. Това тяхно искане те поставят за трети път пред премиера, но той настоя, че увеличение за тази година няма да има, а по-скоро за такова ще се мисли в новия бюджет.

Актуализация на пенсиите се очаква в средата на следващата година с около 11%. В момента използваме всички възможности размерът на самите пенсии да бъде достатъчно висок. Министърът на финансите се изрази правилно, че така ще се дадат коледни добавки всеки месец – много по-справедливо е да се дава максимумът, а не да се спестяват пари през годината и да се дадат по едни 50 лв. накрая, настоя още министър-председателят.

Единствено инфлацията е по-висока при нас и не изпълнява критерий за еврозоната. Оценки ще се правят през април-май следващата година. Имаме всички основания да работим по плана. Имаме много добра дискусия с ЕЦБ, работим по план, посочи той.

Запитан за вчерашното изказване на румънския премиер, че България и Румъния трябва да са отделят по пътя за Шенген, каза: Мисля, че тази оценка е само за вътрешна употреба. Няма никаква индикация, че България и Румъния вървят по различни писти. Трябва да вървим заедно, за да решаваме общите си проблеми.

Работи се по първите три участъка на „Хемус“, макар и не с темпото, което искахме. По пътя към Ботевград се работи, извадени са решенията за първите два участъка по пътя Русе- Бяла. До края на годината ще бъде пусната поръчка и за проекта от София към Петрохан. Имаме проблеми с инхаус процедурите, с узаконяването. Тези проблеми не са изчезнали, работи се по тях, подчерта той.

Влаковите композиции са много стари. Има 4 обществени поръчки – за малко над 60 влака и за локомотиви. Някои от тях се обжалват в КЗК, затова сроковете сега зависят от това колко бързо ще стане това и ще стигне ли до ВАС. Търсим и друго финансиране – с национално, което да осигури по-бързото им закупуване, разказа премиерът.

Редовно обсъждам със здравния министър липсата на лекарства. Възможност за електронни рецепти има почти от 3 г. и никой не може да каже, че тази възможност се появява скоростно и за първи път. Очевидно е, че има сблъсък на лобита – едното е това кой да изписва лекарствата, доколко скъпите лекарства могат да бъдат заместени от генерици и др. Обсъждаме с министъра това дали някъде трябва да се сложи преходен период, но няма и не трябва да се отказваме от поетапното влизане на електронните рецепти – това е европейската практика и тя ще изсветли много проблеми, категоричен е премиерът.

Гражданите трябва да подават сигнали, за да може правосъдната система да си свърши работата, призова още академикът. Той обяви, че очаква европейския прокурор Лаура Кьовеши у нас в четвъртък и работата на съдебната система също ще бъде обсъдена с нея.

Денков отговори и на въпрос за инициативата „Достъпно за вас“, чиято идея е да предложи храни на по-достъпни цени. „Фокусът е върху базови храни – разликата с брошурите е, че там има широк набор от стоки, които понякога са и в ограничени количества“, обясни премиерът.

„Има много голям интерес, конкуренцията остава, а за тези стоки конкуренцията е как да се предложи качествена стока на възможно най-ниски цени. Очаква се процедурата да стартира от 15 ноември“, посочи Денков.

Не очакваме промени в цените на тока след либерализирането – това ще позволи на потребителите да търсят по-изгодна тарифа за тях и да сменят доставчика. Тя трябва да улесни потребителите. След 2026 г. има фонд, който да позволи цената за хората, които изпитват затруднения, да не нараства, подчерта премиерът.

На въпрос защо цената на газа у нас не намалява, както в останалите европейски страни, и защо той идва с посредници, каза: Част от тези твърдения са категорично неверни. Цената през лятото намалява, а през есента се увеличава. Доставките на руски газ – руския газ бе спрян от „Газпром“, а не от българското правителство. Той не е проявил желание наново да обсъжда с българското правителство, но и не виждаме причина да преговаряме с ненадежден доставчик. Имаме алтернативи. Имаме доставки от Азербайджан – той е надежден доставчик с по-евтин газ.

Министър Юлиан Попов е много активен по отношение на климатичните промени – за първи път започнаха прогнозни анализи за това какво се очаква и как ще повлияе. Този тип прогнози са изключително важни, за да можем да планираме. Досега такова нещо не е правено в България целенасочено, подчерта той. Поздрави екипа на МОСВ и за това, че за първи път направило прогнози за това какво се очаква по отношение на енергийното използване у нас.        

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.