Лондон обвини трима българи за руски шпиони, сред тях и съветник в кабинета „Станишев“

0

Трима български граждани, заподозрени за шпионаж в полза на Русия, са арестувани и обвинени в рамките на мащабно разследване на службите за национална сигурност, съобщи bbc.

Арестът е станал още през февруари от лондонската полиция според Закона за борба с тероризма. А официалните обвинения са за притежаване на фалшиви документи за самоличност с „неправомерни намерения“. Става въпрос за паспорти, лични карти и други удостоверения за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Обвинените българи са:

Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк

Бизер Джамбазов, 41 г., от Хароу, Северозападен Лондон

Катрин Иванова, 31 г., от същия адрес в Хароу

Тримата живеят от години във Великобритания и са работили на различни места. Ползвали са редица крайградски имоти.

Русев е имал бизнес отношения с Русия. Той се премества в Англия през 2009 г. и три години се занимава с финансови услуги. На неговият онлайн профил в LinkedIn се съобщава, че по-късно е притежавал бизнес за електронно разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев също така твърди в профила си, че през 2008-2009 г. е бил съветник в българското министерство на енергетиката и в Българския енергиен холдинг. По това време управлява правителството на Сергей Станишев, а министър на икономиката и енергетиката е Петър Димитров.

В Хароу съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов е шофьор на линейка, а Иванова описва себе си в LinkedIn като лаборант в частна здравна лаборатория. Двамата са се преместили в Англия преди десетина години и са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите в страната, включително запознаването им с „културата и нормите на британското общество“.

BBC е проверила български държавни документи онлайн, според които Джамбазов и Иванова са работили и за избирателни комисии в Лондон по време на изборите в България.

Пред екип на BBC съседи на двамата българи разказват, че детективите са претърсвали повече от седмица дома им.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.