Лора Крумова гневна на Фейсбук: Като кучета с оголени зъби сме

0

“Аз гледам сутрешните формати на всички телевизии. Някъде там ми се разваля настроението, защото вече за пореден път гледаме нещо, което се е случвало и няма изгледи да става по-добре. Но с годините съм изградила хигиена за собствената си психика – в дните, в които почивам, излизам от това което се случва.” Така започна разговорът си Лора Крумова във форума за идеи на Дарик “Стълбището”.

“Имам конкретен пример, кого мога да нарека журналист днес”, заяви Крумова, в отговор на въпроса какъв би бил “синовният дълг” на журналиста в България. Тя даде за пример свой проект, който се занимава с това да разказва истории, които променят средата, в която живеем, и даде за пример “Под тепето” – пловдивска медия за местна журналистика. Тя обясни как редакцията на сайта се издържа от множество странични дейности, включително и бар и coworking пространство, за да може да се занимават със свободна журналистика.

Разговорът продължи с цитат на Георги Лозанов: “Лош телевизионен навик е отразяването на битови престъпления като първа новина в информационните емисии, а специално убийствата сякаш ги чакат до последно, за да започне емисията ударно.”  Според Крумова има тенденция за групиране на лошите новини и това е изтощаващо. Тя обясни, че въпреки многогодишния си опит, подобен информационен поток й влияе и затова в свободното си време излиза от него.

“Обикновено нещата, които на мен ми харесват, нямат рейтинг”, обясни Крумова и добави, че не е от високомерност, но не се приема за средностатистически зрител. 

“Изпитвам гняв към социалните мрежи”, заяви Лора Крумова, отговаряйки на въпрос за социалните медии. Тя обясни, че е наблюдавала неведнъж ситуации, в които са зачеркнати личности заради едно или друго тяхно изявление. “Като кучета с оголени зъби сме”, добави тя. 

Дори самата тя е ставала обект на подобен “публичен линч”, заяви журналистката. Даде за пример ситуация от последната седмица, в която е допуснала грешка в ефир по чувствителна тема и е последвала широка реакция в социалните мрежи. Тя добави, че съществува бизнес, който се подкрепя от определени политически формации, свързан с това да се очернят хора, които са неудобни. Тя обясни, че в предходен свой проект, който се е занимавал с разследване на купуването на гласове по време на избори, е била нападната от жълти медии, че е “американско ченге”.

“Преди всичко аз се интересувам не толкова от политика, колкото от всичко останало. Искам да снимаме история, която е на един сириец, който преди години възстанови Лъвов мост. Сега иска да възстанови оградата на паметника на Цар Освободител. И го прави безплатно.” Това обясни Крумова за нещата, които са й интересни извън политиката. 

Уволнението на Александър Морфов е политическо, обясни Крумова, уточнявайки, че пречупва отговора си през призмата на обикновен гражданин. Тя добави, че хора като Морфов със сигурност не са лесни, като личности, но това е нормално.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.