Лоша вест: Морето поскъпва с 15%

0

Масово хотелите по южното и северното Черноморие отварят в началото на май, за да посрещнат първите морски туристи. Те идват през почивните дни покрай Великденските празници, които тази година съвпадат с Гергьовден – 6 май. В този период от чужбина се очакват основно гърци, румънци и македонци, разбира се, се разчита и на български туристи.

Сезонът се открива с около 10-15% по-високи цени. Причината са повишените разходи и все още невъзстановеният сектор от ковид-пандемията, коментира пред Тravelnews Станислав Стоянов, заместник-председател на Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци“.

По думите му по-късното отбелязване на Великден тази година доближава почивни дни през празника до началото на активния летен сезон, затова над 90% от хотелите в курортните комплекси ще започват работа по-рано тази година в опит да си удължат сезона. 

В „Слънчев бряг“ сезонът ще бъде открит на 1 май, а по на юг от Бургас единични хотели планират да отварят седмица преди това. От курорта са доволни, че засега много добре се движат ранните записвания на летовници – очертава се между 10 и 20% ръст на туристите спрямо миналата година.

Хотелиери и туроператори отчитат, че се възстановява интересът на туристи от Великобритания и Германия. От тези две държави ранните записвания за летни почивки у нас са достигнали двуцифрени ръстове в края на миналата година. Силно са нараснали също така полските и чешките туристи след ковид-пандемията. През юни се очаква да се възстановят и посещенията на летовници от Израел, които в момента не могат да пътуват заради военния конфликт там.

Туроператорите обаче предупреждават за нов проблем, който ще ограничи ръста на туристическите посещения у нас – липсата на достатъчно капацитет на самолетите да превозят толкова много туристи в световен мащаб. Авиационната индустрия още не може да се възстанови от тоталното прекратяване на полетите по време на ковид-пандемията, когато голяма част от персонала напусна и се пренасочи към други сфери.

Затова чартърните програми това лято се насочват с предимство към държави с по-дълъг летен сезон и предоставяне на държавни помощи като Турция, Испания и Гърция, от което България губи, обясниха от Асоциацията на инкаминг агенциите пред „Дневник“.

ВНОС НА РАБОТНА РЪКА

За поредна година ключов проблем за туристическия сектор у нас остава намирането на персонал. Тези дни се проведе трудова борса в Бургас, на която бяха обявени над 300 свободни работни места. На него работодатели от Южното Черноморие обявиха, че част от работниците им от миналия сезон, ще бъдат наети отново, но усилено се търсят допълнително камериерки, готвачи и общи работници. Работната заплата в сравнение с миналата година е увеличена със 150-200 лева и това е една от причините за ръст и на цените.

Хотелиери от „Слънчев бряг“ обявиха, че предстои да наемат персонал от Киргизстан, Узбекистан и Казахстан, дори от Бангладеш, и така да решат липсата на работна ръка. А тя се задълбочава заради постоянното строителство на нови хотeли по Черноморието на фона на демографски срив.

Промени в Закона за чужденците предвиждат удължаване на срока, за който може да бъдат наемани сезонни работници от страни извън ЕС. Сега ограничението е до 90 дни от годината, но се предвижда този срок да се увеличи до 180 дни. Законопроектът е на Министерски съвет и вече е внесен в парламента. 

В момента хотелиерите и ресторантьорите са много затруднени от ограничението от 90 дни, защото сезонът на морето е по-дълъг. Ако иска да остави повече дни на работа сезонния работник, работодателят трябва да търси разрешение от дирекция “Миграция” към МВР за удължаване на трудовия му договор. Преди това се иска становище и от Агенцията по заетостта и Държавна агенция “Национална сигурност”.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.