ЛУДОСТ: Тексас е готов за война със САЩ

0

Губернаторът на американския щат Тексас Грег Абът е подготвен за потенциален конфликт с федералните власти на страната заради ситуацията с демонтирането на загражденията, разположени по границата с Мексико. Абът заяви това в подкаста на журналиста Тъкър Карлсън, но добави, че подобен сценарий за момента е малко вероятен.

По отношение на миграционната криза губернаторът потвърди, че властите в Тексас възнамеряват да разширят обхвата на загражденията, монтирани на тяхна територия.

“Ние сме готови да направим това, което правихме през последния месец, а именно да изградим тези бариери. Вярвам обаче, че тази ситуация ще бъде разрешена до 20 януари следващата година, когато следващият президент на Съединените щати ще положи клетва”, добави Абът, намеквайки за възможното завръщане в Белия на Доналд Тръмп.

Същевременно Си Ен Ен пише, че Националната гвардия на Тексас е завзела част от американско-мексиканската граница и напълно е блокирала федералните агенти от граничния патрул. Епицентърът на враждата между тексаските и федералните власти е градчето Ийгъл Пас – там тече спора за юрисдикцията над тази част от границата между САЩ и Мексико.

Спорът се изостри на 10 януари, когато властите в Тексас ефективно блокираха достъпа на агенти на американския граничен патрул до 2,5-километрова зона в Ийгъл Пас, в която се наблюдаваше рязко увеличение на броя на преминаващите мигранти. Тогава Тексас отказа на граничния патрул достъп до няколко мили от границата и започна да издига телената ограда за да затвори достъпа до местата, където федералните агенти са изчаквали мигрантите.

На 12 януари, след като щатските власти на Тексас “завземат и обезопасява Шелби Парк”, две деца и една майка се удавиха в близката част на Рио Гранде. Властите на Тексас и САЩ се обвиняват взаимно, че са допринесли за обстоятелствата около трагедията.

Междувременно 25 американски щата с републикански губернатори обещават своята помощ, което започва да намирисва на гражданска война, пише “Фокс Нюз”.

От своя страна губернаторът на Оклахома Кевин Стит съобщи, че изпраща Националната гвардия на своя щат, за да помогне на Тексас – “Това е просто здрав разум. В Тексас има 28 входни пункта и вече има федерален закон, според който е незаконно да се влиза навсякъде, освен на тези пунктове”, посочва Стит пред “Фокс Нюз”.

Този ход идва, след като Доналд Тръмп призова ръководените от републиканците щати да се обединят в борбата с проблема с нелегалната имиграция по южната граница. “Насърчаваме всички щати да разположат свои охранители в Тексас, за да предотвратят влизането на нелегални бежанци и да ги извеждат обратно през границата”, заяви Тръмп в събота.

“Когато съм президент, вместо да се опитвам да изпратя на Тексас ограничителна заповед, ще им изпратя подкрепления. Вместо да се боря с граничните щати, аз ще използвам всички ресурсни инструменти и правомощия на президента на САЩ, за да защитя Съединените американски щати от това нашествие, обеща Тръмп на симпатизантите си в Лас Вегас.

Тръмп подчерта, че в резултат на политиката на Байдън ситуацията по границата е катастрофална. “Никога не е имало държава, в която милиони хора да могат да влизат без проверка. Нито знаем кои са, нито откъде идват – нямаме представа какво правим със страната си, която отива по дяволите, каза още бившият президент.

Тръмп благодари на Абът и на губернатора на Оклахома Дан Патрик за това, че “правилно се позовават на клаузата за нахлуване в Конституцията на САЩ, тъй като това е инвазия”.

“Солидарни сме с нашия колега губернатор Грег Абът и щата Тексас в използването на всички инструменти и стратегии, включително огради от бодлива тел, за осигуряване на границата”, посочва в изявление и Асоциацията на републиканските губернатори.

“Авторите на Конституцията на САЩ ясно са заявили, че в такива моменти щатите имат право на самозащита. Тъй като администрацията на Байдън е абдикирала от задълженията си по конституционния договор с щатите, Тексас има всички законови основания да защити суверенитета на нашите щати и на нашата нация”, добавя още организацията.

Дмитрий Медведев пък написа в Телеграм, че САЩ са на ръба на гражданска война и формирането на “Народна република Тексас” изглеждало все по-вероятно.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.