Любовникът на принцеса Даяна продава писмата й!

0

“Това би било последната обида към паметта на лейди Даяна“, твърди Ингрид Сюард – една от най-известните кралски наблюдателки. Така тя коментира възможната продажба на 64 любовни писма, които принцесата и нейният любовник Джеймс Хюит си разменят между 1989 г. и 1991 година. 

Съдържанието на писмата досега остава в тайна, но те все още са в ръцете на бившия майор на британската армия. В миналото Хюит обещава на Даяна, че ще изгори писмата, но вместо това таблоидите съобщават, че той се оптива да ги продаде на частни лица за сума до един милион долара. И това с риск по-късно те да бъдат продадени на търг. 

Чрез свои представители Хюит отрича, но британският „The Sun“ твърди, че бившият военен вече е опитал няколко пъти да спазари писмата. За първи път през октомври миналата година, чрез свои посредници с английската аукционна къща “Bonhams”, която посъветвал да ги пусне търг, но в САЩ, където имало заинтересовани купувачи и за да  избегне правните последици в Обединеното кралство и да получи по-високо заплащане за тях. 

Друг опит да се облагодетелства от писмата на Джеймс Хюит, с когото Даяна има тайна връзка от 1987 до 1992 г,  направил месец по-рано в аукционната къща “Sotheby’s”, която обаче не проявила интерес. 

Сега той преговаря с американска аукционна къща “Heritage”, която би могла да предложи милион долара, за да придобие писмата и евентуално да ги направи публични. Сценарий, който може много да смути кралското семейство. Бившият любовник на лейди Даяна потвърди пред вестника, че се е свързал с представители на “Heritage”, за да удостовери писмата и да поиска оценка, но в същото време „няма намерение да ги продава или пуска на пазара“.

Но междувременно „Sun“ разкри имейл от “Heritage” от миналия януари, който гласи: „След дълги дискусии решихме, че най-доброто решение е да работим върху потенциален купувач, който след това може да ги продаде на частно лице, за да избегнем публичен търг и възможните негативни последици от него“. Всичко струва милион долара. А същият таблоид припомня как 65-годишният Хюит (който според градски легенди е истинският баща на принц Хари) преди време дори се е опитал да заложи писмата на Даяна като „обезпечение“, за да получи заем от 500 хиляди паунда или почти 600 хиляди евро.

„Вярвам, че Хюит има отчаяна нужда от пари“, смята Ингрид Сюърд. „Немислимо е такива лични писма от принцеса Даяна да станат публични“, категорична е кралската наблюдателка.  

Самата Лейди Ди преди да загине на 36-годишна възраст на 31 август 1997 г., определи бившия си любовник като „предател“, тъй като многократно го е молила да изгори писмата й. За връзката си с него Даяна признава противоречиво интервю за BBC през 1995 г., в което тя определя брака си с Чарлз като „пренаселен“ поради присъствието на настоящата кралица Камила. 

„Обожавах Джеймс. Обичах го. Но той ме разочарова“, е тъжната констатация на принцесата на Уелс. 

Истерията около загадъчните писма на Даяна циркулира в медиите повече от две десетилетия. Две години след трагичната смърт на Даяна в Париж Хюит обеща на адвокатите на семейство Спенсър да съхранява писанията на принцесата на сигурно място, никога да не ги продава и да разпореди те да бъдат унищожени след смъртта му. Изглежда обаче бившият военен не е спазил тази клетва. През 2003 г. в интервю за „CNN“ той признава, че търси купувач на писмата, тъй като те са „исторически документи, в които няма нищо срамно“ и че „би било безотговорно“ да не сподели със света.

Но авторските права остават за семейството и наследниците на Диана, въпреки че според някои юристи те няма да бъдат нарушени, ако писмата бъдат изложени в музей или изложба. 

Според „Sun“, кралското семейство няколко пъти се е опитвало да придобие писмата, но без успех. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.