МАЙКО МИЛА! Мъж получи над 1000 съобщения от BG-ALERT, смартфонът му блокира

0

Пореден гаф със системата за масово известяване за бедствия и аварии. Мъж получи над 1000 известия на мобилния си телефон при днешното тестване на системата BG-ALERT, което се проведе в няколко области на страната, предаде bTV. 

Припомняме, че съобщения получиха хората във Велико Търново, Разград, Русе и Силистра. В продължение на половин час от 12 до 12 ч. бе излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език, уточниха от МВР.

След началото на тестването Емил Николов започнал да получава известия от автоматизираната система, като броят им е достигнал над 1000. Вследствие на това смартфонът му е блокирал. Мъжът разказа, че не е успял да се свърже с никого, за да спре изпращането на съобщенията. Не успял да се свърже и с мобилния си оператор. 

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

ВG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона. 

На 1 ноември съобщение от BG-ALERT, пуснато малко преди 19 ч., със силен звуков сигнал и вибрация изплаши много граждани. При повечето потребители известието дойде с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои имаше и сигнал от президента. В съобщението пишеше също „test test“ и имаше препратка към сайта bg-alert.bg. Оказа се, че служител на фирмата, отговаряща за интегрирането на новата система – ДЗЗД „Сискод“, по погрешка е натиснал грешен бутон.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.