Малкият Буда вече е Атанас и е в приемно семейство

0

Детенцето на 43-годишната Галя Танева от пловдивското село Иван Вазово, която го роди вкъщи и 3 години отказваше да го регистрира, за да получи ЕГН и акт за раждане, вече е настанено в приемно семейство. Това съобщи пред Нова телевизия директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Плодив Петър Антонов.

Детето, което самата майка наричаше Буда, вече се казва Атанас Галин Танев. Името му е дадено служебно след решение на Пловдивския районен съд. Издадени са му и необходимите документи.

„Установихме, че детето е без родителски надзор, няма заявено писмено желание от близки роднини за отглеждането му. То е настанено в приемно семейство, като мярка за закрила. В добро състояние е, прегледано е от лекар при извеждането, комуникативен е. Успява да произнася по няколко думички и се надявам след време съвсем да бъде интегрирано в обществото“, допълни Антонов. 

3-годишното момченце е второто дете на жената. Първородното й бебе издъхна в края на април 2016 г. при раждането в къщата й в Иван Вазово. Тогава стана ясно, че новороденото се е задушило. Майката бе настанена в психиатрично заведение за известно време, но като е освободена, спряла да си пие лекарствата и пак се влошила.

Сега по решение на Районния съд в Пловдив от преди три дни 43-годишната жена е настанена принудително в психиатрията в града под тепетата. Трябва да ѝ бъде изготвена съдебно-психиатрична експертиза, която да установи дали Галя Танева страда от психично заболяване, което не ѝ позволява да се грижи за детето си, или следва да бъде освободена. Документът ще бъде готов до две седмици.

От последващите действия и заключението на съда, което ще бъде след психическата експертиза на майката, ще се реши колко време момченцето ще остане в приемно семейство, уточни шефът на „Социално подпомагане“ в Пловдив.

По думите му, детето е било в рискова среда по информация на трети лица, тъй като социалните не са имали достъп до него в последните 3 г. В къщата, в която живее Галя Танева в село Иван Вазово, няма ток и вода.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.